Ilka Štuhec: “V prihodnji sezoni želim znova napadati vrh“

Ilka Štuhec. Vir: Team Ilka

Epidemija koronavirusa je dvakratni svetovni prvakinji Ilki Štuhec in ekipi odnesla več tednov priprav na snegu.

Na sneg se je slovenska šampionka vrnila na edinem slovenskem visokogorskem smučišču – Kanin premore več metrov snežne podlage in kljub visokim temperaturam omogoča trening. Brez glavnega trenerja in serviserja se je ekipa znašla v nekoliko spremenjenih okoliščinah, a najpomembneje je, da je znova možen snežni trening. Na Kaninu bodo trenirali “dokler lahko”.

“Čudovito je smučati maja v Sloveniji. Super je, da lahko izkoristimo to, da smo doma in tudi maja lahko smučamo kljub vsem neprijetnim okoliščinam, ki so nam vzele možnost za trening na ledenikih. Velika pohvala gre vsem na Kaninu, ki se res trudijo, urejajo proge in nam omogočajo smuko. Ne spomnim se, kdaj oziroma če sploh sem že kdaj maja smučala v Sloveniji. Za nas je bil čim hitrejši povratek na sneg ključen in na srečo nam je to uspelo,” poudarja Ilka Štuhec, ki je morala spomladanski del priprav v zadnjih letih zaradi različnih dejavnikov večkrat izpustiti. Tokrat je ekipi z veliko logistične in organizacijske spretnosti vodje ekipe Darje Črnko uspelo organizirati trening na Kaninu in s tem nujne ponovitve na snegu.

Treningi se začenjajo zgodaj zjutraj. Budilka zazvoni okrog 4. ure, ob sončnem vzhodu, kmalu po 5. uri zjutraj pa se ekipa že požene na snežni površini. “Trenirati moramo zelo zgodaj, sicer je že pretoplo. Ampak v trenutni situaciji “vzamemo”, kar pač dobimo oziroma kar lahko. Izbire tako rekoč nimamo, zato smo zelo zadovoljni, da Kanin še vedno omogoča smuko. Obenem gredo vsem tukaj pohvale za pripravljenost in prilagodljivost,” poudarja Darja Črnko, ki ob odsotnosti serviserja Aleša Sopotnika, ta je namreč “obtičal” v Kanadi in se v Evropo trenutno ne more vrniti, znova ureja tudi smuči. “Ja, res je, vrnila sem se tudi v ski room. Ampak na srečo le začasno, dokler se Aleš ne vrne. Pogrešamo ga,” dodaja Črnkova.

Ekipa pa pogreša tudi glavnega trenerja, saj je Stefan Abplanalp v Švici, kjer veljajo zelo strogi ukrepi. Abplanalp še vedno ne more iz države, zato si pri treningu Ilka Štuhec pri izpopolnjevanju tehnike pomaga z demonstratorjem. “Zdaj je čas, da izpilimo tehniko. Lani denimo zaradi poškodbe v tem času sploh nisem mogla smučati, zato je to letos še toliko bolj dobrodošlo. Z Juretom smo se odlično ujeli, redno posnetke delimo tudi s Stefom, s katerim se potem tako Jure kot jaz slišiva in skupaj analiziramo smučanje. Na koncu lahko odločajo malenkosti, zato skušamo v trenutni situaciji izvleči maksimum in odpravljati pomanjkljivosti.”

Prihodnost še vedno negotova

“Za naprej je veliko odvisno od pogojev, od snega. Videli bomo, kaj lahko naredimo tukaj, upamo, da bomo lahko sčasoma trenirali na postavljeno progo ali “metlice”, še vedno pa bomo koncentrirani na osnove,” o še vedno negotovi prihodnosti treninga v tem času govori dvakratna svetovna prvakinja v smuku. Poleti bo, kot po navadi, osredotočenost na fizični pripravljenosti. Do takrat pa je na vrsti nabiranje “kilometrine” na snegu, pri čemer si pomagajo s sanmi, ki omogočajo več ponovitev in večjo učinkovitost treninga. V prihodnjih tednih ni izključena pot na enega bližnjih ledenikov, če bo to seveda varno in zaradi različnih omejitev v Sloveniji ter tujih državah izvedljivo.

V prihodnji sezoni znova napad na vrh

“V prihodnji sezoni želim znova napadati vrh. Za to je potrebno nadoknaditi nekaj prepotrebnega treninga. Kot rečeno, letos gremo lahko po vrsti. Od osnov zdaj, nato s kondicijskim delom in, vsaj upam, normalnimi pripravami na ledenikih konec poletja in jeseni. V kolikor ta scenarij ne bo izvedljiv, pa bomo skušali biti čim bolj iznajdljivi. Že to, da maja smučamo v Sloveniji, govori o tem, da nam gre to kar dobro,” s pozitivnim pristopom zaključuje Štuhčeva. V prihodnji sezoni je znova na sporedu tudi svetovno prvenstvo, kjer bo Štuhčeva branila dvakratno zaporedno zmago in osvojeno zlato medaljo.

Oddaj komentar