FOTO in VIDEO: Uspešna vaja množične nesreče na avtocesti

Danes, 29. oktobra 2022 je organizacijska enota Nujna medicinska pomoč Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, izvedla vajo množične nesreče na Podravski avtocesti A4, Gruškovje Slivnica. 

Vaja se je izvedla ob 9. uri na cestninski postaji Prepolje AC A4 Gruškovje – Slivnica, izvajala se je v smeri Gruškovja proti Slivnici. “Vaja se izvede na predpostavki, da je prišlo pri kontroli vinjet čez cestninsko postajo Prepolje v smeri Maribora do prometne nesreče. DARS je izvajal kontrolo vinjet pri tem pa je promet preusmerjen iz avtoceste A4 na cestninska postajo Prepolje. Voznik osebnega vozila ni upošteval omejitve hitrosti in seje z veliko hitrostjo zaletel v počasnejša vozila pred seboj. Zaradi tega je prišlo do naleta 12 osebnih vozil in avtobusa,” so napovedali.

Po prvih podatkih je prišlo do večja števila poškodovanih oseb v osebnih vozilih in avtobusu.

Več oseb je po trku ostalo ukleščenih v osebnih vozilih v različnih položajih. Nekaj oseb tudi zmedeno tava naokrog cestninske postaje. Na vaji so sodelovali reševalci NMP ZD Maribor, Gasilci GB Maribor, Gasilci PGD Slovenska Bistrica, Gasilci PGD Ptuj, Reševalci NMP Slovenska Bistrica, Reševalci NMP Ptuj, Policisti PPP Maribor in delavci DARS ter 50 markirantov, ki bodo imitirali poškodovance.

Namen vaje je  bil preveriti postopke ukrepanja pristojnih služb (reševalci, gasilci, policija, Dars), ki sodelujejo pri izvajanju nalog zaščite, reševanja in pomoči, ter zaščitnih ukrepov ob množični nesreči na avtocesti. Preveriti usposobljenost in opremljenost NMP Maribor ob množični nesreči na avtocesti, interne taktične postopke ob množični nesreči na avtocesti GB Maribor.

Pa tudi preveriti interne postopke ob množični nesreči na avtocesti NMP Maribor, sodelovanje različnih služb ob množični nesreči na avtocesti, usposobljenost in opremljenost GB Maribor ob množični nesreči na avtocesti. “Preveriti postopke opazovanja, obveščanja in aktiviranja ob množični nesreči na avtocesti, ustreznost upravljanja in vodenja v smislu koordinacije vseh sodelujočih v vaji. Utrditi sodelovanje z PGD Slovenska Bistrica in PGD Ptuj, ter NMP Slovenska Bistrica in NMP Ptuj.”

 

Oddaj komentar