Film Prasica, slabšalni izraz za žensko, dobil največ nagrad na Festivalu slovenskega filma

Izsek iz filma Prasica, slabšalni izraz za žensko.

Film Prasica, slabšalni izraz na žensko, je na 24. Festivalu slovenskega filma prejel kar sedem nagrad.

Zaključni film festivala je po izboru kritikov prejel vesno za kostumografijo, scenografijo, stransko in glavno žensko vlogo, scenarij in glavno nagrado za najboljši celovečerni film. Filmski prvenec režiserke Tijane Zinajić je očaral tudi občinstvo, ki ga je, tako kot kritiki, izglasovala za najboljši film 24. Festivala slovenskega filma.

Izsek iz filma Prasica, slabšalni izraz za žensko

Mnenje žiriji pri podeljevanju vesen

V žiriji so bili Primož Bezjak, Dana Budisavljević in Želimir Žilnik. Njihova utemeljitev za tako veliko priznanje filma pa je takšna: “Film, ki nas je najbolj presenetil in očaral. Film, ki poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov. Ne igra na karto v evropskem art filmu trendovskega minimalizma, ampak izrablja vse, kar se mu ponuja – od plazu besed do tišine, od plesa do posedanja v mali kuhinji in drogeraških tripov. In v vsem je dober. To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije.” Liza Marijina (Eva), dobitnica nagrade za najboljšo žensko vlogo, “je še enkrat dokazala, kako močno in natančno občuti jezo generacije, ki na videz noče odrasti, čeprav ji je vse kristalno jasno. V liku Eve s svojo neizprosno neposrednostjo in jebivetrstvom “ubija” in “kolje” vse okrog sebe, obenem pa v njej začutimo strah, negotovost in globoko hrepenenje.” Anuša Kodelja (Nina), dobitnica nagrade za najboljšo stransko žensko vlogo, je žirijo “popolnoma očarala s svojo svežino, razigrano drznostjo in izjemnim občutkom za humor”. “Postane naša “bestička”, sorodna duša, s katero bi odšli na konec sveta – ali pa vsaj do Berlina.”

Izsek iz filma Prasica, slabšalni izraz za žensko

O scenariju Ize Strehar je žirija zapisala: “Scenarij je anarhičen in analitičen. Ironičen in samokritičen. Psovaški in umetniško ambiciozen. Feminističen in falusoiden. Iskren in prevarantski. Trezen in pijan. Drogiran in čist. Abstinenčen in ‘jebački’. Kot življenje.” Neža Zinajić je v svoji scenografiji poskrbela, da se “številne lokacije, med njimi mnoge in vsem dobro znane ljubljanske vedute, študentska stanovanja, galerijski in zabaviščni prostori, stranišča in ordinacije, odlično vklapljajo v eklektični slog filma in vse deluje avtentično ter podpira like in režijo.” Kostumografija Matica Hrovata je “ulična moda, prenesena v filmsko kostumografijo, ki odlično oriše like, zataknjene med otroštvom in odraslostjo”.

Prasica, slabšalni izraz za žensko je celovečerni igrani film, ki traja 90 minut. Opredeljen je kot drama in komedija.
Režija: Tijana Zinajić
Scenarij: Iza Strehar
Producent: December
Zasedba: Liza Marijina, Jure Henigman,
Anuša Kodelja, Tosja Flaker Berce
Igrajo še: Lea Cok, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Nina Valič, Nejc Gazvoda, Marko Miladinović, Vesna Pernarčič, Davor Janjić, Matej Puc in drugi.
Direktor fotografije: Miloš Srdić, ZFS
Montažer: Anže Verdel
Scenografka: Neža Zinajić
Kostumograf: Matic Hrovat
Oblikovalka maske: Lija Ivančič
Oblikovalec zvoka: Julij Zornik
Premiera: zima/pomlad 2022
Film sta finančno podprla Slovenski filmski sklad in Viba film. Film je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija. Film je del nacionalnega filmskega programa.

Oddaj komentar