Dežniki na mariborski tržnici ostajajo

Prodajalci na osrednji tržnici v Mariboru bodo tudi letošnjo zimo preživeli pod dežniki, s katerimi nikakor niso zadovoljni. Rešitev za trajno pokritje tržnice, ki se išče že več let, koncesionar Snaga Maribor napoveduje kot eno od prednostnih nalog v prihodnjem letu.

Pred leti so v okviru obnove na osrednjem platoju tržnice postavili bele platnene “navzgor obrnjene” dežnike, ki pa so se kljub visoki ceni izkazali za nepraktične, saj slabo ščitijo pred dežjem in snegom. V bistvu še sami stežka kljubujejo vremenu, zato so številni že polomljeni in raztrgani, njihova zamenjava pa stane veliko denarja.

Prodajalci na stojnicah so zaradi tega zelo nezadovoljni. Ena od branjevk je pred dnevi z javnim pismom ponovno opozorila javnost na nevzdržne razmere in pozvala mestne oblasti k takojšnjemu ukrepanju. Te že vrsto let obljubljajo nadomestitev dežnikov s fiksno streho, a denarja za to nikoli ni.

trznica600x400

Po stečaju družbe Tržnica Maribor konec leta 2011 je upravljanje dejavnosti tržnic v Mariboru, torej tudi osrednje tržnice na Lentu, prevzelo komunalno podjetje Snaga Maribor. Medtem ko so mu doslej koncesijsko pogodbo podaljševali za leto ali šest mesecev, naj bi konec leta vendarle podpisali dolgoročno koncesijo. S tem bo Snaga prevzela upravljanje tržnic za obdobje desetih let, kar ji med drugim omogoča lažje načrtovanje nujnih vlaganj v infrastrukturo. Kar zadeva osrednjo tržnico, spremembe napovedujejo že za prihodnje leto.

To zimo bomo preživeli z obstoječo infrastrukturo, kar pomeni, da dežniki ostajajo. Prioritetna naloga v letu 2017 pa je, da osrednjo tržnico pokrijemo,” so povedali v podjetju.

dezniki, mb trznica (3)

Projekta so se začasno lotili že pred dvema letoma, ko so tam za nekaj mesecev postavili montažni šotor, zdaj pa naj bi od tam nadaljevali. “Pogovore je potrebno nadaljevati na točki, kjer so leta 2014 obstali. V kolikor ne bo bistvenih sprememb v stališčih institucij, ki jih moramo vključiti pri projektiranju strehe osrednje tržnice, se bomo del lahko lotili precej hitro. Ocen o tem, kdaj bo streha stala, ne želimo dajati, ne skrivamo pa ambicij, da bi bila osrednja tržnica pokrita že prihodnjo zimo,” so še povedali v Snagi Maribor.

V Snagi po pogodbi s tržnicami upravljamo že od leta 2011, zato imamo jasno vizijo, kam želimo v desetletnem koncesijskem obdobju priti. Tržnica v Mariboru ni samo ena, osrednja, ampak imamo kar sedem lokacij, kjer izvajamo tržnično dejavnost. Vsekakor je v ospredju poudarjanje lokalne pridelave in pomen samooskrbe, hkrati pa razvijati potencial vseh mestnih tržnic, od katerih ima vsaka svojo specifiko,” so še navedli.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar