Vlada razmišlja o uvedbi novih bonov, kaj ti prinašajo?

Možni ukrepi zajemajo tudi reguliranje marž ter možnost uvedbe energetskega vavčerja za gospodinjstva, ki so posebej ogrožena, poroča Žurnal24.si.

Poročali smo že o se energetski krizi, ki se širi po Evropi. Cene zemeljskega plina, električne energije in nafte so že v porastu, nekatere države so se že odločile za različne ukrepe, kot je denimo regulacija cen električne energije, na Hrvaškem so celo za 30 dni zamrznili cene goriva. Slovenski minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v petek sicer miril, da v Sloveniji krize še ni.

“Smo na varni strani. Bistvenih podražitev elektrike zaenkrat še ni na vidiku, razen pri enem ponudniku, ki je to že napovedal,” je dejal. Trg po njegovih besedah deluje, ljudje lahko, če želijo, zamenjajo ponudnika, ki se ni odločil za povišanje cen. Drugih podražitev po pogovoru z ostalimi ponudniki vsaj do začetka naslednjega leta ne pričakuje.

Podobno je zatrdil tudi predsednik vlade Janez Janša v odgovoru na poslansko vprašanje o tem, kaj bo Slovenija storila, da ublaži dvig cen energentov in zaščiti tiste najbolj ranljive dele populacije, na katere bo dvig cen imel največji vpliv, poroča Žurnal24.si.

Energetski vavčer za gospodinjstva, ki so še posebej ogrožena

Kot razlog za dvig cen je izpostavil inflacijo, ki je posledično ustvarila neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem. Dejal je, da so se nekaterim evropskim državam pogodbe za dobavo plina in elektrike že iztekle, nove pogodbe pa so zdaj dvakrat, trikrat ali celo štirikrat višje. A kot je zatrdil, imajo v Sloveniji vsi distributerji še sklenjene veljavne pogodbe, nobenemu se niso iztekle.

Vlada bo ukrepala, je zatrdil, obravnavali so že možne rešitve, čakajo pa še na sestanek v okviru Evropske unije, saj si želijo sprejemati tiste ukrepe, ki bodo v okviru skupnega evropskega trga dovoljeni. Možni ukrepi zajemajo tudi reguliranje marž ter možnost uvedbe energetskega vavčerja za gospodinjstva, ki so še posebej ogrožena. Vse rešitve bodo, ko bodo usklajene, predstavili v Državnem zboru, je obljubil Janša.

Oddaj komentar