Danes dan za spomin na žrtve iz Auschwitza

Svet danes obeležuje mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Na ta dan pred 73 leti so sovjetski vojaki osvobodili preživele v koncentracijskem taborišču Auschwitz.

V različnih krajih po Sloveniji prireditve v počastitev spomina na žrtve holokavsta in nacističnega preganjanja ta mesec potekajo v okviru projekta “ŠOA – spominjamo se 2018” pod pokroviteljstvom ministra za kulturo Antona Peršaka.

Spominske prireditve so ta teden potekale tudi v mariborski sinagogi, Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani in Muzeju novejše zgodovine Celje.

Žrtev se bodo danes spomnili v nekdanjem taborišču, po svetu, tudi v Sloveniji, se dogodki vrstijo že več dni. ZN letos opominjajo na skupno odgovornost za spomin na holokavst.

V Auschwitzu je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ali poskusih nacističnih znanstvenikov umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, pretežno Judov. V holokavstu je umrlo skupaj okoli šest milijonov Judov. V nacističnih in fašističnih koncentracijskih taboriščih je bilo zaprtih tudi 63.000 slovenskih internirancev. 12.000 se jih nikoli ni vrnilo.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar