15.1 C
Maribor, SI
četrtek, avgust 6, 2020
VIDEO: Kitajci investirali v novo proizvodnjo TAM

VIDEO: Kitajci investirali v novo proizvodnjo TAM

Danes so v industrijski coni Tezno svečano odprli nove poslovne prostore in proizvodnjo podjetja TAM Europe d.o.o..

Nove prostoro so za 6 mio evrov kupili s kitajskim kapitalom, od družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), s čimer so obudili proizvodnjo avtobusov na pogorišču nekdanjega kompleksa TVM – Tovarne vozil Maribor.
DUTB, ki je še pred kratkim bila najemnik kompleksa TAM Europe, je tako predala kompleks kitajskemu investiturju, izbranemu v postopku javnega zbiranja ponudb, kot najboljši ponudnik. Tako so odkupili prostore proizvodnje, zemljišče in opremo nekdanje TVM, ki je pred nekaj leti pristal v stečaju, do poletja pa naj bi TAM Europe postal tudi lastnik prostorov.

Po besedah direktorja TAM Europe Yu Zhao, želijo z nakupom prostorov dokazati, da želijo osati tukaj tudi v prihodnje. “Želimo nadaljevati zgodbo, ki jo že tako dolgo piše TAM v lokalnem gospodarstvu,” je povedal Yu Zhao ter dodal, da je želja in potreba po širjenju in zaposlovanju novih delavcev. “Seveda si želimo razširiti podjetje tukaj, kolikor vem je prav stavba pri glavnem vhodu včasih bila pisarna. In če bomo lahko, si želimo, da bi nam v bližnji prihodnosti lahko stavba služila kot pisarna. To je naša želja,” je še dodal.

TAM zapisal 70 – letno zgodovino

Ob tem so danes opomnili tudi na 70. obletnico proizvodnje TAM-a, ki vrsto let predstavljala pomemben del mariborske industrije. Na to je opomnil tudi podžupan Mestne občine Maribore Saša Pelko. 

Več v izjavi: 

Trenutno se v podjetju ukvarjajo s proizvodnjo avtobusov, tako navadnih, kot tudi takšnih za letališko rabo. V zadnjih dveh letih so proizvodnjo počasi usmerjali na električne avtobuse, v katerih danes vidijo prihodnost družbe. Prvi prototip je tako že na posoji na letališču v Dubaju. S takšnim sodelovanjem pa si želijo izvedeti kakšne so še pomankljivosti električnega vozila in ga nato nadgraditi.

Po besedah direktorja TAM Europe želijo na primarni trg prodreti na Bližnji vzhod, saj bi naj bile tam potrebe po njihovih proizvodih največje. Prav tako pa si želijo tudi sodelovanja z Evropo. S proizvodnjo nameravajo pričeti konec leta 2017, oz. najkasneje v naslednjem letu, pri čemer pa poudarjajo, da bi radi dosegli kvoto izdelanih 120. vozil.

 

Oddaj komentar

Triglav