Obeležujemo evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu

Vir: pixabay.com

V prihodnjih dneh bomo zaznamovali evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Slovenija se lahko zaradi učinkovitega presejalnega programa Zora pohvali z enim najmanjših bremen tega raka med evropskimi državami. Izziv ostaja zagotavljanje visoke precepljenosti proti okužbi s HPV, ki se je lani med deklicami pomembno povečala.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se je precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti okužbam s HPV pri deklicah v 6. razredu osnovne šole namreč povečala za 10 odstotkov in se tako približala 70 odstotkom.

Stroka si prizadeva tudi za brezplačno cepljenje dečkov. NIJZ je že pripravil predlog širitve nacionalnega programa cepljenja, ki ga mora potrditi še zdravstveni svet ministrstva za zdravje. Pri moških okužba s HPV lahko povzroči raka penisa, anusa ter nekatere rake v področju glave in vratu.

Okužba s HPV, ki je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb, se prenaša s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, na primer s spolnimi odnosi. Več kot 99 odstotkov raka materničnega vratu nastane ravno kot posledica okužbe s HPV.

Program Zora v Sloveniji deluje od leta 2003. Od takrat se je pojavnost raka materničnega vratu skoraj prepolovila. V Zori zato ob evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu, ki traja do nedelje, pozivajo ženske, še posebej tiste stare med 50 in 64 let, da se redno udeležujejo presejalnih pregledov tudi po koncu rodne dobe, saj jih še vedno ogroža rak materničnega vratu.

Za to boleznijo vsako leto v zboli okoli 120 žensk. Med bolnicami so najpogosteje ženske, starejše ob 50 let, ki se niso redno udeleževale programa Zora. Te ponavadi zbolijo za razširjeno ali razsejano obliko raka, pri katerem je napoved izida bolezni slabša. Pri ženskah, ki se redno udeležujejo presejalnih pregledov, praviloma odkrijejo že predrakave spremembe ali pa odkrijejo raka v začetnem stadiju, ko je z enostavnim operativnim posegom dobro ozdravljiv, pojasnjujejo v programu Zora.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar