VIDEO: ARSO mariborski Snagi izdal okoljevarstveno soglasje

Agencija za okolje je mariborski Snagi danes izdala okoljevarstveno soglasje, ki ga potrebujejo za gradnjo sortirnice odpadkov. Zdaj je na vrsti potrditev proračuna Mestne občine Maribor, da bodo lahko najeli 10 – milijonski kredit.

Z izdanim okoljevarstvenim soglasjem so tako izpolnili pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja. Vzporedno s tem pa teče tudi postopek pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja, ki je pogoj za izdajo uporabnega dovoljenja. Sicer so se mariborski mestni svetniki že prejšnji teden seznanili z vlogo podjetja za najem 10 milijonskega kredita. Snaga pa bo kredit lahko najela le pod pogojem, da bodo mariborski mestni svetniki potrdili letošnji proračun.

Gradbeno dovoljenje v maju

Kot so sporočili iz Snage, bi glede na časovnico projekta, s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem razpolagali konec maja letos, sortirnica pa bi pričela poskusno obratovati na prelomu v prihodnje leto.

Sortirnica predstavlja steber uvajanja krožnega gospodarstva v ravnanje z odpadki v Mariboru. S pomočjo najsodobnejše dovršene tehnologije bomo iz mešanih komunalnih odpadkov izločali uporabne materiale, ki jih  je mogoče predelati v nove surovine, s tem pa ustvarjati dodatne prihodke, ki bodo nižali končno ceno na položnicah,” pravijo na Snagi.

Računajo, da bo s sortirnico tona obdelave mešanih komunalnih odpadkov padla iz 124 na 95 evrov. “Če danes še zmeraj odložimo 48% vseh zbranih komunalnih odpadkov, bo s sortirnico ta delež padel na zgolj 14%, medtem ko bo kar 77% obdelanih odpadkov tudi recikliranih,” še dodajajo na Snagi.

Vizija se materializira

Na izdano soglasje ARSO-ta so se odzvali tudi na Mestni občini Maribor. Kot je poudaril mariborski župan Andrej Fištravec, “se s tem materializira vizija meta na poti h krožnemu gospodarstvu pri čemer je sortirnica prvi pomemben projekt v nizu.”

Več pa v videu izjavi, ki so jo objavili na Facebook strani MO Maribor:

Oddaj komentar