Nigrad po skupščini z novimi nadzorniki

Delničarji mariborskega komunalnega podjetja Nigrad so na današnji skupščini imenovali štiri manjkajoče člane nadzornega sveta. Tri od šestih imen zadnje garniture nadzornikov ostajajo enaka, tri so nova. Razrešnico za lani so podali le nadzornemu svetu, ne pa tudi upravi pod vodstvom Marka Žule. Z dnevnega reda pa so umaknili statusno preoblikovanje podjetja.

Ob Vlasti Pavlič Gosak in Mišu Pušniku, ki v nadzornem svetu še naprej zastopata interese delavcev, stolčke nadzornikov sedaj zasedajo tudi Boštjan Štuhec, Matjaž Mihelak, Polona Pergar Guzej in Mitja Hasaj, ki se vrača na funkcijo, potem ko je s položaja odstopil med zadnjimi v začetku tega meseca. “Zdaj je nadzorni svet popoln in družba lahko normalno posluje,” je po skupščini povedal direktor delničarja Energetike Maribor Alan Perc.

Mariborska občina je predlagala preoblikovanje Nigrada iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo, kar naj bi med drugim prineslo stroškovno racionalizacijo. Po Perčevih besedah so jo umaknili z dnevnega reda, ker zadeva ni bila dorečena med lastniki. Predlog za umik je podala kar občina sama. “Po tistem, ko smo že podali predlog za dopolnitev točke dnevnega reda, smo se pogovorili tudi z ostalimi delničarji, konkretno z DUTB in nekaterimi okoliškimi občinami. Ugotovili smo, da sicer obstaja konsenz za preoblikovanje. Nismo pa dosegli konsenza glede vsebine družbene pogodbe in smo se sedaj odločili, da sicer postopek peljemo naprej, a da bo to narejeno na eni od naslednjih skupščin,” je povedal je povedal David Gabrovec, vodja Sekretariata za splošne zadeve na MO Maribor.

David Gabrovec, vodja Sekretariata za splošne zadeve na MO Maribor.

Razrešnica za poslovno leto 2016 je bila podeljena le članom nadzornega sveta, ne pa tudi upravi, ki jo je takrat vodil Marko Žula. “Iz poslovnega poročila za leto 2016 izhaja, da določene zadeve niso povsem čiste. Dokler ne dobimo v celoti vsega, smo se odločili, da direktorju ne podelimo razrešnice,” je dejal Gabrovec, ter dodal: “V kolikor bomo ugotovili, da je kaj v nasprotju z zakonodajo, bomo sprožili ustrezne postopke.”

Nigrad po nepotrditvi vršilca dolžnosti direktorja Marka Plečka za direktorja s polnim mandatom začasno vodi Matjaž Krevelj, ki prihaja z mariborske občine. “Upam, da so se vsi lastniki, ki so bili danes udeleženi na skupščini, odločili najboljše za Nigrad in da bo to prineslo boljšo prihodnost za to podjetje,” je dejal v izjavi za medije po skupščini.

Matjaž Krevelj, direktor podjetja Nigrad d.d.

Trenutno opravljajo pregled poslovanja z a leti 2105 in 2016 ter prvo polovico letošnjega leta. Po prvih napovedih pa naj bi se v podjetju obetala še ena reorganizacija. “Ko bomo naredili temeljito analizo, bomo lažje govorili o tem,” je dejal.

Med tem ko naj bi podjetje že od leta 2015 naprej beležilo izgube, predvsem zaradi manjših prihodkov, je trenutno poslovanje po oceni novega direktorja solidno. Likvidnost ja pozitivna, stare fakture pa še vedno preglejujejo .“Likvidnost je pozitivna. Včeraj smo začeli tudi s trenutno največjim projektom – obnovo Ceste zmage v Mariboru. Zaenkrat je poslovanje solidno,” je dejal.

Plače delavcem so bile redno izplačane, o morebitnih odpuščanjih ali dodatnem zaposlovanju pa Krevelj zaenkrat ne razmišlja. “Zaenkrat bomo poskušali zadevo reorganizirati,” je povedal.

Oddaj komentar