MOM in sindikat Nigrada čakata na odločitev sodišča

Vodstvo sindikata zaposlenih v Nigradu, ki se je danes sestalo pri podžupanu Saši Pelku, ki nadomešča odsotnega župana Andreja Fištravca, niso izvedeli veliko novega glede reševanja razmer, ki so nastale, ker družba nima direktorja. Po besedah prvega sindikalista Draga Bučka so trenutno umirili strasti, kaj se bo zgodilo pa ostaja v rokah sodišča.

Kot je po sestanku povedal predsednik sindikata Drago Buček, sta jim predstavnika občine pojasnila, kaj so doslej kot večinski lastniki naredili za razrešitev zapleta. Med drugim so v petek na sodišče vložili predlog, da to za začasnega pravnega zastopnika, ki bo lahko podpisoval dokumente, imenuje Matjaža Krevlja.

“Pogovor je bil v glavnem v smeri umiritve strasti, kakšne skupne rešitve pa nismo našli, zato bo treba počakati na odločitev sodišča. Vsi pa smo se strinjali, da mora nekdo od tistih, ki so bili v nadzornem svetu, prevzeti odgovornost za poslovno škodo v podjetju,” je dejal Buček, ki bo vsebino pogovora prenesel zaposlenim, potem pa se bodo vsi skupaj odločili, kako bodo ravnali naprej.

Čeprav so zaposleni na petkovem zboru delavcev že razmišljali tudi o tem, da bi vendarle veljalo podpreti Krevlja za direktorja in tako zagotoviti kontinuiteto vodenja, so zdaj njihovi predstavniki sodišču vseeno predlagali, da za začasnega direktorja do izvolitve novega po skupščini 24. avgusta imenuje dosedanjega direktorja Marka Plečka. Slednji je julija že prejel štiriletni mandat s strani nadzornikov, a ga ni potrdil župan Fištravec.

Zaposleni v Nigradu  so sicer zjutraj zahtevali sestanek pri županu. Ker je slednji trenutno odsoten iz družinskih razlogov, so se dobili s Pelkom.  Podžupan Saša Pelko, je po sestanku ponovil že znano stališče, da sta za krizo odgovorna predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu, ki sta zapustila sejo in onemogočila imenovanje zakonitega zastopnika družbe. “V petek, takoj smo bili obveščeni, da sta odstopila še preostala dva člana nadzornega sveta, smo na sodišče vložili predlog, da po nujnem postopku imenuje začasnega direktorja. Po sodni praksi to traja tri delovne dni, zato odločitev pričakuje najpozneje do srede. Takrat bo podjetje dobilo tudi podpisnika, ki bo zagotovil izplačilo plač,” pravi Pelko.

Na občini še vedno vztrajajo, da ob vseh predstavnikih kapitala nadzorni svet zapustita tudi predstavnika zaposlenih, ki pa tega ne nameravata storiti in imata tudi popolno podporo delavcev. Pelko sicer ve, da delavske predstavnike v nadzornem svetu lahko zamenjajo samo zaposleni, vendar bi po njegovem mnenju morala prevzeti odgovornost.

Ob tem pa je podžupan predstavnikom sindikata danes tudi napovedal, da bodo kot lastniki morali opraviti vse potrebno, da se poišče kazenska in odškodninska odgovornost vseh članov nadzornega sveta, ne le delavskih.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar