Mariborski Henkel ima novo čistilno napravo

Vir: Henkel Slovenija

V mariborskem Henklu, ki je sicer del istoimenskega globalnega koncerna, so včeraj slovesno zagnali novo napravo za predčiščenje industrijskih odpadnih voda. Kot je ob odprtju 4,7 milijona evrov vredne naložbe, ki se ga je udeležil tudi predsednik Borut Pahor, povedal direktor družbe Christof Vollstedt, ta kaže na njihovo zavezanost okolju.

Ker si klasične čistilne naprave v osrčju mesta ne bi mogli privoščiti, jim je projekt po Vollstedtovih besedah predstavljal še večji izziv. V podjetju morajo namreč dnevno očistiti do 20 ton odpadnih voda, v katerih so ostanki kozmetičnih izdelkov, to pa morajo narediti na način, ki ni moteč za okoliško prebivalstvo.

“Zato smo se skupaj z našim koncernom odločili za najnovejšo tehnologijo, ki temelji na zaprtem sistemu in ne na odprtih bazenih, v njem pa se molekule obdelujejo tako, da jih je lažje ločiti od vode,” je pojasnil prvi mož mariborskedružbe, ki je z okoli 700 zaposlenimi eden največjih delodajalcev v regiji.

Henkel v Mariboru proizvede skoraj 50.000 ton mase za kozmetične izdelke, ki jo v obliki končnih izdelkov pošljejo v več kot 30 držav po vsem svetu. Po Vollstedtovih besedah se v podjetju zavedajo, da lahko na trgu uspejo le tista podjetja, ki razvijajo inteligentne procese za proizvodnjo in s tem zadostijo željam strank, da dobijo najboljšo kakovost za najboljšo ceno, pri tem pa mora biti celotna veriga tudi okolju prijazna.

Družba zato v Mariboru ves čas izboljšuje proizvodnje procese, da gre za pomemben del koncerna, ki ima sicer sedež v Düsseldorfu, pa je ob današnjem odprtju dejal tudi podpredsednik pred dvema letoma ustanovljene verige Henkel Global Supply Chain s sedežem v Amsterdamu, katere del je tudi mariborskatovarna, Matthias Czaja.

Kot je povedal, je Henkel v zadnjih petih letih na lokacijo v Mariboru vložil skoraj 35 milijonov evrov, skupaj s tokratno investicijo pa že blizu 40 milijonov evrov. To po njegovem dokazuje, da ima mariborska tovarna svetlo prihodnost, in da v koncernu nanjo ne računajo le v naslednjih letih, pač pa upajo na uspešno zgodbo kar v naslednjih desetletjih.

Prav takšnih zagotovil je bil najbolj vesel mariborski župan Saša Arsenovič, ki se je prav tako udeležil odprtja, predsednik Borut Pahor pa je v nagovoru čestital Henklu za 140-letno tradicijo, kar kaže na poslovno uspešnost, ki vzbuja upanje za nadaljnji razvoj in nove naložbe tudi v Sloveniji. Tudi s svojim prihodom na odprtje je želel podpreti tuje naložbe v naši državi, še posebej pa ga veseli, da odprtje čistilne naprave kaže na trajnostno naravnanost podjetja.

V Henklu nikoli ne izdajajo poslovanja posameznih družb, pa tudi sicer bi bile številke glede na to, da je mariborsko podjetje zadnja leta del večje verige, ki centralno upravlja vse potrebe in zaloge materialov, popačene. Je pa Vollstedt, ki je vodenje podjetja prevzel oktobra lani, povedal, da so znova uspešno rasli in ustvarili več kot 250 milijonov različnih proizvodov. Tudi v zadnjem letu so za nekaj ljudi povečali število zaposlenih.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar