Magna in ministrstvo si želita sodelovanje nevladnih organizacij

Magna Steyr. Vir: magna.com

Podjetje Magna Steyr ter ministrstvo za gospodarstvo še enkrat ponujata roko nevladnim organizacijam in drugim skupinam, ki imajo pomisleke glede Magnine investicije v Sloveniji, je poudaril državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Pritožba na izdano okoljevarstveno soglasje Magni bi namreč pomenila konec projekta.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes prejelo dopis predsednika uprave Magne Steyr Güntherja Apfalterja, v katerem Magna sporoča, da skrbno spremljajo medijsko poročanje v Sloveniji glede načrtovane investicije v občini Hoče-Slivnica in načrtovane pritožbe nevladnih organizacij na izdano okoljevarstveno soglasje.

“Ob tem znova poudarjajo, da so se v vsakem trenutku pripravljeni z vsakomer sestati, dodatno pojasniti vse parametre, ki so morda še vprašljivi za posamezne nevladne organizacije, in še enkrat zelo jasno izpostavljajo, da tovarna, ki je predvidena v Sloveniji, presega zakonsko določene okoljske standarde,” je v izjavi za medije v Ljubljani danes povedal Cantarutti.

Ob tem pa Magna “zelo jasno” tudi sporoča, da bi jo verjetno vsakršna pritožba na okoljevarstveno soglasje prisilila v iskanje novih rešitev. “Razumemo, da je projekt v Sloveniji s tem zaključen,” je pojasnil državni sekretar.

Kot je zatrdil, ministrstvo z izjavo noče pritiskati na nevladne organizacije – nekatere med njimi so napovedale pritožbo na okoljevarstveno soglasje. Jih je pa še enkrat – tako kot Magna – povabil k dialogu in iskanju alternativnih rešitev. Med drugim jih je pozval, naj se vključijo v neodvisno partnerstvo, ki sta ga predlagala nekdanja župana Maribora Alojzij Križman in Boris Sovič, sprejela pa ga je tudi Magna, ki bi izvajalo monitoring v času gradnje in obratovanja Magninega obrata.

“Delovanje nevladnih organizacij je dobrodošlo in tudi pod vplivom njihovih mnenj in pripomb je prišlo do sprememb tudi pri pripravi tega projekta, ki so bile vnesene v okoljevarstveno soglasje. Ne moremo pa podpirati tistih, ki so v tej vnemi pripravljeni iti tako daleč, da ogrozijo sam projekt,” je dejal Cantarutti.

Državni sekretar je ob tem znova izrazil prepričanje, da gre za investicijo, ki jo potrebuje ne le Štajerska, ampak celotna Slovenija. Ne gre le za 404 delovna mesta, ki jih prinaša prva faza projekta – tečejo tudi že določeni postopki v zvezi z drugo fazo, ki obljublja še 1500 zaposlitev, je poudaril. Magnino investicijo vidi tudi kot pomembno priložnost za avtomobilski grozd v Sloveniji.

Pomislekov glede dejstva, da bi Magna sama posredovala podatke za izvajanje neodvisnega monitoringa, pa Cantarutti ni naslovil.

Podporo prihodu Magne je danes izrekla tudi Univerza v Mariboru, saj bi po njihovi oceni prihod mednarodnega koncerna prinesel tudi priložnosti za znanstvene in raziskovalne institucije. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, univerza v prihodu Magne vidi priložnost za nova delovna mesta, partnerstva ter širše razvojne učinke za Maribor in regijo.

Ocenjujejo, da gre tudi za priložnost, da s svojimi tehniškimi študiji in inovacijskim nabojem profesorjev in študentov, Maribor v prihodnje ne postane le ena od proizvodnih lokacij, pač pa tudi razvojni center. “Za ta cilj smo si pripravljeni prizadevati z vsem svojim inovacijskim potencialom,” rektorja Igorja Tičarja povzemajo na mariborski univerzi.

“Z znanstveno avtoriteto smo pripravljeni sodelovati v vseh prizadevanjih, da okrepimo zaupanje vseh deležnikov v to investicijo, s svojimi aktivnostmi pa smo pripravljeni sodelovati tudi pri neodvisnem okoljskem monitoringu,” je še dejal Tičar.

Oglasila se je tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in morebitne pritožnike pozvala, naj sprejmejo ponudbo Magne o okoljskem monitoringu in naj ne ogrožajo investicije. Kot so poudarili, bi lahko s tem v Sloveniji razvili pomemben okoljevarstveni standard.

Vladi ob tem v GZS predlagajo, naj pospeši sprejem gradbene zakonodaje, ki bi zmanjšala ovire za investitorje. Primer investicije Magne Steyr bi lahko po mnenju zbornice služil kot podlaga za pripravo urgentne analizo, na podlagi katere bi po hitrem postopku odpravili tiste postopkovne možnosti, ki škodljivo blokirajo takšne koristne investicije za slovenske državljane in slovensko gospodarstvo.

Odzvali so se tudi v mariborski SMS Zeleni, kjer pozivajo za prenehanje blokade projekta, “ki bo omogočil Štajerski ponoven razcvet,” so zapisali v sporočilu za javnost.

“V SMS-Zeleni že od začetka spremljamo prihod podjetja MAGNA v Slovenijo. Ugotavljamo tudi, da obstajajo skupine ljudi, ki želijo na vsak način preprečiti prihod podjetja v Slovenijo. Med njimi smo bili ob začetku tudi sami in napovedih o nedopustnih posegih v naravno okolje. Danes je slika drugačna, vplivi na okolje so minimalni, zmanjšanje gozdnih površin simbolično, MAGNA pa bo celo postavila merilce izpustov. Po vsem tem smo se v Stranki odločili, da stopimo na stran tistih, ki želijo v Slovenijo pripeljati prepotrebna delovna mesta in tako odkrito podpiramo prihod podjetja v Slovenijo,” so zapisali.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar