V veljavi novela zakona, s katero Farmadent lahko ostane v lasti mariborske občine

Farmadent. FOTO: Galerija keramike

V veljavi je novela zakona o lekarniški dejavnosti, ki na tem področju dovoljuje vertikalno povezovanje, če veletrgovca ustanovi občina ali javna lekarna. Veledrogerista LL Grosist in Farmadent tako lahko ostaneta v lasti Lekarne Ljubljana oz. mariborske občine. Po doslej veljavnem zakonu bi namreč morali prekiniti lastniško povezavo do konca leta.

Predlog novele je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina SMC, v zakonodajnem postopku pa so jo z dopolnili pomembno predrugačili ter jo s 47 glasovi za in 37 proti potrdili 20. oktobra.

Državni svet je nato izglasoval odložilni veto. Predlagatelji pobude za veto so opozarjali, da bi ne glede na novelo še vedno ostala prepoved, da bi zasebne lekarne ustanavljale veledrogeriste in obratno. Takšno organizacijo bi lahko ustanovil le javni lekarniški zavod ali občina, to pa po mnenju določenega dela državnega sveta vzpostavlja neenakopravnost deležnikov na trgu, s tem pa tudi krši ustavno določeno svobodno gospodarsko pobudo. Taka ureditev pa v neenak položaj postavlja tudi lokalne skupnosti, saj manjše lokalne skupnosti ne bodo mogle zagotoviti virov za ustanovitev in delovanje svoje lastne organizacije za preskrbo z zdravili, so še opozorili.

Vnovič podprli novelo

A poslancev s svojimi opozorili očitno niso prepričali, saj so jo nato s 55 glasovi za in 32 proti vnovič podprli.

Do novele so bili kritični tudi v Lekarniški zbornici Slovenije, kjer se jim ponovno dovoljenje za lastniško povezovanje med veletrgovino z zdravili in lekarnami zdi sporno. “Če bomo to uzakonili, bosta tudi veledrogerista Kemofarmacija in Salus zahtevala enakopravnost, da odpirata svoje lekarne. S tem pa pridemo v položaj, ko v sistem javnega zdravstva vstopi gospodarska družba, katere legitimna pravica je ustvarjanje dobička. V zdravstvu pa ni pomembno to, da ustvarimo dobiček, ampak da poskrbimo za bolnike. In tu pridemo do navzkrižja interesov,” je pred časom v pogovoru za STA opozorila predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar