Za človeka gre 2021 je bil eden največjih znanstvenih dogodkov v Sloveniji

FOTO: Marko Pigac

Danes se zaključuje 9. mednarodna znanstvena konferenca Alma Mater Europaea “Za človeka gre 2021: Digitalna transformacija v znanosti, izobraževanju in umetnosti”, ki je potekala pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in v soorganizaciji z Evropsko akademijo znanosti in umetnosti iz Salzburga.

“Odzivi so izjemni. Pohvale in vzpodbudne besede prihajajo k nam od povsod; akademskih in raziskovalnih sfer, odmevamo na državniškem nivoju, pisma dobivamo iz tujine, evalvacijske ocene, ki so nam jih namenili slušatelji in predavatelji, so odlične,” je pojasnil prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea.

Konferenca je bila eden največjih in najmočnejših znanstvenih dogodkov v Sloveniji, tako po obsegu kot po vsebini. Ob 2600 udeležencih in 350 referatih raziskovalcev iz več kot 40 držav so na njej nastopili evropska komisarka za šolstvo Mariya Gabriel, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti prof. dr. Felix Unger, predsednik SAZU prof. dr. Peter Štih in mnogi predsedniki mednarodnih in svetovnih znanstvenih združenj. Poleg gostitelja, predsednika Alma Mater Europaea prof. dr. Ludvika Toplaka in predsednika Evropske akademije znanosti in umetnosti prof. dr. Klausa Meinzerja je imel osrednji govor eden najpomembnejših ekonomistov zadnjega stoletja Jeffrey Sachs. O dogodku so poročali domači in tuji mediji, vključno z revijo Fortune.

FOTO: Marko Pigac

“Besede, ki so še posebej zaznamovale konferenco so človečnost, ki jo je izpostavil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, etika je odzvanjala v besedah svetovno priznanega ekonomista Jefferya Sacha iz Univerze Columbia, vrednote so izpostavili evropska komisarka Maria Gabriel in prof. Klaus Mainzer ter številni drugi povabljeni gostje na mnogih sekcijah, kjer so posebej poudarili potrebo po nadaljnjem humanističnem vrednotenju digitalne preobrazbe, upoštevajoč vidik etike in estetike v preobrazbi digitalne in zelene Evrope,” sklene prof. dr. Ludvik Toplak ter s tem že napovedal izhodišča za prihodnjo konferenco, ki bo v marcu leta 2022.

Na konferenci so na dvanajstih študijskih področjih Alma Mater Europaea s štirimi vrhunskimi razpravami na temo digitalne transformacije v izobraževanju in znanosti, trajnostnega razvoja, vladavine prava in konkurenčnosti univerz posebej izpostavili in ugotovili:

– da je potreba po digitalni transformaciji v času koronavirusne bolezni postala nuja in ne izbira ter pomeni nov razvojni izziv, ki se pospešeno udejanja na vseh področjih,

– je treba nadaljevati in si prizadevati za preučevanje digitalne transformacije v vidiku trajnostnega razvoja v smeri tako imenovane zelene digitalne transformacije,

– da je poleg znanstvenih in tehnoloških pogledov potrebno osvetliti družbene in humanistične vidike, s katerimi je potrebno iskati ravnotežje med hitrim tehnološkim in družbenim razvojem ter socialno pravičnostjo.

O Alma Mater Europaea – ECM

Alma Mater Europaea je ena od vodilnih slovenskih visokošolskih ustanov na področju digitalizacije in e-izobraževanja. Že leta 2012 je kot prva v Sloveniji snemala in prenašala svoja predavanja. Pod njenim okriljem deluje tudi največja fakulteta za študij fizioterapije v Sloveniji. Mnogi njihovi diplomanti se zaposlujejo v Avstriji in drugje v tujini ter sodelujejo z vrhunskimi športniki in športnimi klubi.

Alma Mater deluje pod pokroviteljstvom Evropske akademije znanosti in umetnosti, ki združuje več kot 2100 uglednih znanstvenikov, med njimi je kar 31 Nobelovih nagrajencev. Profesorji in sodelavci fakultete pogosto sodelujejo na dogodkih vodilnih univerz na svetu, kot so Harvard, UCLA, Yale. Njihova strokovna mnenja se redno pojavljajo v številnih svetovno znanih medijih, kot so The Guardian, The Boston Globe, Wall Street Journal.

Oddaj komentar