Ta petek je mednarodni dan higiene rok

Se zavedamo, da lahko zaradi (pre)slabe higiene rok okužimo družinske člane, sodelavce, prijatelje…? Svetovna zdravstvena organizacija je 5. maj razglasila za mednarodni dan higiene rok. Osveščali bodo tudi v Zdravstvenem domu Maribor.

Čiste roke so ključnega pomena za preprečevanje prenosa okužb v zdravstvu, kjer je pomembno predvsem razkuževanje rok, tako zdravstvenih delavcev kot tudi samih bolnikov in obiskovalcev. Ob tem je treba dosledno upoštevati ustrezna navodila v ustanovi. Umivanje rok pa je osnovni in hkrati najpreprostejši ukrep pri preprečevanju širjenja različnih nalezljivih bolezni v domačem in drugih okoljih. Pomembno je, da sami poskrbimo za svoje zdravje in posredno za zdravje ljudi okoli nas tudi s čistočo svojih rok,” je povedala Majda Medved, vodja Higiensko oskrbovalnega oddelka. V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor ta petek, 5. maja od 8h do 10h ob mednarodnem dnevu higiene rok za paciente in zaposlene v glavnih avlah zavoda pripravljajo predstavitev pomena higiene rok in prikaz pravilnega postopka razkuževanja rok. Predstavitve bodo potekale v avlah na Sodni ulici 13, Ulici talcev 5 in Vošnjakovi 2-4.

Kdaj so roke res čiste?
Prva nacionalna navodila o higieni rok so bila objavljena že leta 1980. Leta 2002 je veljalo prvo pravilo umivanja in razkuževanja rok, v letu 2007 pa je že prišlo do prvih priporočil higiene rok, ki jih je objavila Svetovna zdravstvena organizacija. »Osnova higiene rok, po trenutno veljavni metodologiji petih trenutkov SZO, sloni na pacientu in njegovi okolici, ki je pač tista, kjer se pacient nahaja in okolju zdravstvenih delavcev. V petih trenutkih rok so zajete vse indikacije higiene rok, ki jih izvajamo pri pacientu. Indikacija pa je definirani trenutek, ko je potrebno izvesti dejanje higiene rok. Znanje o higieni rok je na visokem nivoju, manjka pa nam prenos tega v vsakdanjo prakso, zato smo se v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor odločili, da bomo za paciente in zaposlene 5. maja pripravili predstavitev pomena higiene rok in pravilen postopek razkuževanja rok,« je dodala Majda Medved.

Oddaj komentar