Ilka Štuhec: Že na začetku sezone sem vedela, da lahko dosežem marsikaj

VIR: Instagram

Ilka Štuhec je zadovoljna, kako se je razpletla sezona 2022/23 svetovnega pokala v alpskem smučanju. Po težavnih treh sezonah, ko se nikakor ni uspela izkopati iz sivega povprečja, se je šampionka iz Maribora v pravkar končani sezoni znova vrnila na zmagovita pota. Že na začetku sezone sem vedela, da lahko dosežem marsikaj, je danes dejala Ilka.

Bilanca je precej impresivna. Ta vsebuje dve zmagi v svetovnem pokalu, štirikrat uvrstitev na zmagovalni oder, drugo mesto v skupnem seštevku smuka. Za Štuhec je druga najuspešnejša sezona v karieri z več kot 600 točkami v končnem seštevku ter osmimi uvrstitvami v najboljšo deseterico.

“Ni slabo. Začetek sezone, ne bom ravno rekla, da sem to pričakovala, sem pa vedela, da lahko dosežem marsikaj,” je na novinarski konferenci v Ljubljani dejala Štuhec. “Glede na priprave, glede na treninge, glede na to, kako sem postajala vedno bolj samozavestna, vedno bolj uživala v tem, kaj delam, vedno bolj napadala. Začetek sezone, dve peti mesti v Lake Louisu, mislim, da smo zelo dobro začeli, potem je bilo pa samo še boljše,” je dejala Štuhec.

Svetovno prvenstvo ni šlo po željah

Ob tem je spomnila, da pa med sezono ni bilo ravno vse rožnato. In pokazala na “gospo, ki se malo meče po tleh”, je v šali Ilka spomnila na poškodbo njene mame, Darje Črnko. Ta je bila, je danes priznala, “kar velik šok oziroma je bilo dosti za predelati”.

Od ciljev, ki se v minuli sezoni niso razpletli po željah, je svetovno prvenstvo. “Skoraj perfektna vožnja na svetovnem prvenstvu, ki je bila na koncu dovolj le za šesto mesto,” je opisala boj za kolajno na SP, ki se ni končal s tretjim naslovom svetovne prvakinje v kraljevski disciplini po letih 2017 in 2019.

“Sem potrebovala nekaj časa, da sem to predelala, da sem v bistvu lahko tekmovala dalje sproščeno brez neke slabe vesti in brez pomislekov, zakaj se ni izšlo, zakaj je moglo tako biti,” je bila zelo odkrita Štuhec.

“V nadaljevanju sezone še nekaj vrhunskih rezultatov, za konec tudi zmaga. Tako da ja, kot sem rekla, ni slabo, ampak bi lahko bilo tudi boljše,” je prepričana edina slovenska predstavnica v hitrih disciplinah v ženski konkurenci.

Zmagala na zadnjem smuku sezone

Za konec sezone je zmagala na smuku v Andori, ko je premagala tudi Italijanko Sofio Goggio, edino, ki je bila v končani sezoni boljša od slovenske smukačice. Pred tekmo je sicer govorila, da gre za tekmo kot vsako drugo, na kateri želi napadati na polno.

“To sem v bistvu potem tudi naredila, napadla sem, vedela sem, kaj je odprto in na razpolago. Drugače tekma kot tekma, zmaga kot zmaga. Žal mi je bilo edino, da se je sezona že končala. To sem povedala tudi Sofii, ko sem ji čestitala, sicer ona ni bila ravno tega mnenja, ampak okej. Vsekakor čudovit zaključek in bo lepo počakati do začetka naslednje s temi občutki,” je dejala.

Druženja z novinarji se je udeležila tudi mama Črnko, ki po zlomu stegnenice na ogrevalni progi pred superveleslalomom na SP pri hoji uporablja bergli.

Za vodjo ekipe je bila največja zmaga, ko je že po vožnjah v Lake Louisu, kjer se je videlo, da gre za znova “novo, drugo llko”, videla, da bo delovalo. “Da bo pa tako uspešno, pa v bistvu tudi jaz nisem pričakovala. Čeprav sem si seveda želela, ampak res so bili dobri zametki že takrat,” je dejala.

Smučala bo še nekaj časa

“Smo zvozili, pomagal je tudi Kästle (opremljevalec smuči, op. STA), ki je dodatno prispeval denar za trening v Južni Ameriki in pa to, da ima Ilka serviserja popolnoma pokritega s plačo in z vsemi plačili za dodatno težo pri letalskih prevozih. Vi morate vedeti, da nas je pet, pa da gremo z 850 kilogrami na letalo, številke (v denarju) si lahko predstavljate,” je dejala Črnko.

Z Kästlejem imajo sklenjeno pogodbo še za eno sezono. Ekipa, v kateri je kot trenerski pomočnik Marko Vukičević, se ne bo spreminjala.

Ilka upa, da bo pogodba z Kästlejem “veljala toliko časa, kolikor se ji bo dalo smučati, in to se še ne bo nehalo zdaj”. Do daljšega premora junija Štuhec čakajo državno prvenstvo, treningi, testiranja.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar