Poziv ljudem, ki jim je mar: Očistimo svoj kraj

Zbiranje odpadkov v naravi. Vir: Facebook, ŠO Društvo Ohranimo naravo čisto

Dupleško društvo Ohranimo naravo čisto v tem mesecu, ko bi običajno marsikje po Sloveniji bile čistilne akcije v naravi, vabi ljudi iz vse Slovenije, da se odpravijo na sprehod in naredijo svojo mini čistilno akcijo.

„Želimo si, da vsak v svojem okolju, po svojih zmožnostih gre na sprehod in kjer vidi odpadke, ob cestah in v gozdovih, med naseljih in na njihovem robu, te tudi pobere,“ pravi Borut Ludvik iz Društva Ohranimo naravo čisto in dodaja: „Naj vzamejo zraven še dve vrečki, eno za papir, drugo za embalažo, ter rokavice.“ Nato lahko sam ali v manjši družbi, kjer je zagotovljeno za zaščitne ukrepe pred širitvijo novega koronavirusa, ali v krogu družine pobere nekaj smeti, odpadkov.

Ludvik poudarja, da „naj ljudje pobirajo odpadke z dvignjeno glavo, ni jih treba biti sram, ker to delajo“. Navsezadnje delajo dobro delo. S tem pokažejo, da jim je mar za svoje okolje, kjer bodo otroci živeli, da jim je mar za prihodnost, da ne želijo živeti med odpadki. Sram pa bi moralo biti tiste, ki so odpadki odvrgli. S pozivom ali vabilom po manjših čistilnih akcijah po vsej državi želijo spodbuditi vsa lokalna okolja, vse občine, da se zganejo. Kot pravi, v vseh nimajo društev ali organizacij, ki bi skrbele za ohranjanje narave čiste, zato je dobro, da se aktivirajo.

»OČISTIMO SVOJ KRAJ«
POZIV LJUDEM, KI VAM JE MAR
Ob cestah in poteh, na travnikih ter poljih med naselji in skozi…

Objavil/a Ohranimo Naravo ČISTO dne Torek, 09. marec 2021

Sicer pa člani društva Ohranimo naravo čisto že nekaj let redno pregleduje bolj obremenjene lokacije v svoji občini in ves čas ugotavljajo, da ljudje odvržejo odpadke povsod, kjer so. „Tako najdemo precej plastenk, pločevink in drugega. To se ponavlja, občasno je boljše, potem pa spet najdemo,“ pravi Ludvik in dodaja, da z različnimi načini ozaveščajo ljudi, da ne bi odmetavali odpadkov v naravo. In prav zaradi tega bi radi aktivirali ljudi, da v svojih okoljih mimogrede poberejo nekaj odpadkov, hkrati pa opozarjajo tiste „malomarne ljudi, ki odlagajo odpadke. Velikokrat so namreč vidni. Radi bi dosegli, da bi čim manj bi bilo tega“.

Društvo samo je v preteklosti pred epidemijo naredilo tudi večje čistilne akcije, še vedno pa pregleduje svoj teren in najde ne samo manjše količine odpadkov, ampak tudi večje količine odpadnega gradbenega materiala in drugo.

Oddaj komentar