VIDEO: Na današnjem množičnem testiranju v Mariboru tudi nasprotniki testiranja

Množično testiranje v Mariboru

Današnje množično testiranje v Mariboru se je začelo s slabo uro zamude. Po neuradnih podatkih naj bi zamujala ekipa, čakali pa naj bi tudi na same teste. Ob množici več kot 100 ljudi, ki so čakali prvo uro v dolgi vrsti pa se je pojavilo tudi nekaj ljudi, ki so proti tovrstnemu testiranju in tudi proti tem testom. Naša ekipa je govorila tako z nasprotnico testiranja kot tudi z ljudmi, ki so za testiranje in je to bilo že opravljeno.

Pred Dvorano Tabor danes in jutri izvajajo množično testiranje. Množica ljudi se vije v dolgi vrsti kot jara kača, med njimi je sicer primerna razdalja, nosijo zaščitne maske. Na to, da tovrstno testiranje ni zanesljivo in da se nanj ne velja zanašati, pa je izpostavila naša prva sogovornica v anketi. Izpostavila je, da ima “pridobljene podatke in videoposnetke, kjer CPR-testi reagirajo in na kokakolo in na marmelado in na mleko, torej, ne vem, kaj naj rečem, če na ne vem kaj reagirajo, kako lahko ljudje še sploh zaupajo takšnim testom”. Po njenih besedah so bile palčke za testiranje aprila drage, zdaj pa naj bi bile poceni. Pravi, da obstajajo tudi slike zaprtih, zapakiranih palčk za testiranje, na katerih naj bi pisalo ponekod, da so pozitivni testi, na drugih pa, da so negativni testi.

Sicer pa sta z nami spregovorili tudi moški in ženska, ki sta stala dobro uro ali več v vrsti, da sta se lahko testirala. Moški je povedal, da ima doma ženo in tri otroke ter starše, ki so že v letih: ” In če lahko s tem testom, bom rekel, zagotovim neko določeno varnost, da vem, ali sem prebolel ali ne, ali sem pozitiven ali nisem pozitiven, grem lahko z malo večjo sigurnostjo na obisk k staršem.” Na testiranje je čakal že od zgodnjih ur. Zanj so ti prostovoljni testi dobrodošli in bi po njegovih besedah jih lahko bilo več: “Enostavno imamo zdaj na voljo samo te opcije, ali so dobre ali slabe, ali je ta pandemija konstrukt ali ne, bomo videli na koncu. Ta trenutek pa si želimo vsi vrniti v neko normalno stanje, normalno življenje, normalno službo.” Poudarja, da je za rabo mask in da se vsak po svoji vesti odloči, kako bo prispeval k temu, da se pandemija čimprej zaključi.

Tudi naša tretja sogovornica je čakala na testiranje iz osebnih razlogov. Prišla je nekaj do osem, na vrsto je prišla malo pred deseto uro. Postala je babica in vnuka ni videla že skoraj tri mesece, ker živijo s sinom na Vrhniki. “Mlada družina ima namen priti v Mariboru in sem se sama od sebe odločila, da bomo sigurni. Upam, da sem zdrava, in sem pač rekla, da imam en dokaz, da prihajajo v Maribor in da bom lahko videla svojega vnuka.” Razlogi za testiranje so torej različni in velikokrat osebne narave.

Celoten posnetek javljanja z množičnega testiranja z izjavo proti in izjavami za si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Oddaj komentar