Sto let od Koroškega plebiscita: v DZ razstava Kärnten/Koroška (ne)deljena dežela – 100 let po plebiscitu

Parlament. Vir: Google maps

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je danes v preddverju velike dvorane otvoril razstavo z naslovom Kärnten/Koroška (ne)deljena dežela – 100 let po plebiscitu, ki so jo ob stoti obletnici koroškega plebiscita pripravili Koroški pokrajinski muzej, Klub slovenskih študentk in študentov na Koroškem ter pobuda Slovenski konsenz za ustavne pravice.

Zorčič je ob otvoritvi razstave dejal, da so dogodki pred sto leti korenito zaznamovali življenje koroških Slovencev. Razstava je po njegovih besedah ogledalo Slovencem v matični domovi kot tudi Slovencem, ki živijo izven meja Slovenije. Izkazuje namreč pomembnost ohranjanja narodne identitete, skrbi za jezik, za besedo in zato, da tisto, kar smo dobili od svojih staršev, prenašamo na naslednje rodove.

Na drugi strani je razstava po njegovih besedah tudi ogledalo Avstriji, ki še vedno ni izpolnila zavez in obljub, ki so bile dane koroškim Slovencem, ko so pred sto leti odločali, v kateri državi bodo živeli. Iz Avstrije danes prihajajo spodbudne besede, je nadaljeval in ob tem izrazil željo, da bi bilo naslednjih sto let za koroške Slovence bistveno bolj svetlih in obetavnih, kot je bilo preteklih. Vendar pa, kot je še dodal, zgolj besede niso dovolj, pomembna so tudi dejanja. Prav skrb za manjšine je namreč eden izmed stebrov sodelovanja in sožitja evropskih narodov, je še dejal predsednik DZ.

Predstavniki organizatorjev razstave kustos Koroškega pokrajinskega muzeja Slovenj Gradec in avtor dokumentarno-izobraževalnega filma Marjan Linasi, Sonja Kert-Wakounig iz pobude Slovenski konsenz za ustavne pravice, Lena Kolter iz Kluba slovenskih študentk in študentov na Koroškem ter likovni umetnik Karel Vouk so v nadaljevanju predstavili razstavo in ob tem izrazili prepričanje, da je hram demokracije pravo mesto za predstavitev in seznanitev z življenjem koroških Slovencev v zadnjih sto letih s poudarkom aktivnosti zadnjih let.

Otvoritve razstave so se udeležili tudi pobudnik razstave, poslanec Jože Lenart, predsednik parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Dušan Šiško in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

Razstava bo v DZ gostovala do 16. oktobra. Ker ogledi v DZ zaradi protikoranskih ukrepov trenutno niso možni, si je mogoče razstavo ogledati virtualno na tej povezavi.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar