Po odstopu Šarca negotova podpora ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Marjan Šarec

Potem, ko je Marjan Šarec v ponedeljek sporočil, da odstopa kot premier, ostaja podpora noveli zakona, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, negotova. Podporo zakonski rešitvi so sicer napovedali v koalicijskih LMŠ, SD in SAB, proti pa naj bi glasovali v DeSUS. Proti zakonu so v SDS, SNS in NSi. V SMC pa se morajo o tem še pogovoriti.

V poslanski skupini LMŠ so pred današnjim odločanjem o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju potrdili za STA, da vztrajajo pri dopolnilih in samem zakonu. Namreč v LMŠ predlagajo povišanje obveznega pavšalnega zdravstvenega prispevka z 29 evrov, kot zdaj določa novela, na 32 evrov mesečno. Morebitne primanjkljaje v zdravstveni blagajni bi tako kril proračun. To pa bi po ocenah ministra za zdravje Aleša Šabedra zagotovilo minimalno varovalko za stabilno in vzdržno financiranje sistema. A ob tem je ministrstvo za finance v petek sporočilo, da nasprotuje bianco menici in predlogu, ki je po višini in časovno neomejen. Bertoncelj je v ponedeljek odstopil s položaja finančnega ministra iz strokovnih razlogov, kot je sam navedel. Marjan Šarec je nato poudaril, da nesoglasje med ministroma ni vplivalo na odločitev o odstopu Bertonclja.

Ali bodo poslanci dali podporo ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?

V SMC pa se po Šarčevem odstopu sprašujejo o smiselnosti predloga, ki čaka na glasovanje. O podpori se bodo v poslanski skupini SMC tako pogovorili danes. V poslanski skupini SAB si prizadevajo za ukinitev dopolnilnega zavarovanja.V SD so napovedali, da bodo novelo in dopolnila podprli, a je podpora njihovemu dopolnilu za uvedbo solidarnostne lestvice plačevanja prispevka je sicer malo verjetna. Levica, ki je predlagateljica zakona, bo dala glas podpore. Ob napovedi svoje podpore noveli pa so napovedali, da bodo v letu dni do uveljavitve poskušali zakon popraviti in vpeljati “pravo ukinitev” dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Koalicija je predlog Levice na odboru DZ z dopolnili namreč bistveno preoblikovala in namesto dviga prispevnih stopenj predlagali pavšalni prispevek v višini 29 evrov. Takrat so izpostavili, da je to prvi korak pri ukinjanju dopolnilnega zavarovanja, v naslednjem pa bi uvedli progresivno lestvico. Takšen pa je bil tudi načrt zdravstvenega ministra Šabedra.

Da bodo glasovali proti, pa so rekli koalicijski poslanci DeSUS. Kot pravi poslanec Ivan Hršak, ne nasprotujejo ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, ampak le temu zakonu: “Smo na strani ministra Bertonclja, da on ne more podpisovati bianco menic. Nerazumljivo je, da se je premier postavil na stran, da bo državni proračun pokrival neomejeno izgubo.” Zakonu nasprotujejo tudi v SDS, SNS in NSi.
Vir: STA

Oddaj komentar