FOTO: Kdo bo končno pokosil travo ob stopnicah na Kalvarijo?

Zanemarjeno stanje zemljišča v neposredni bližini priljubljenih Stopnic na Kalvarijo vznemirja marsikaterega sprehajalca in rekreativca. Priljubljene stopnice so sicer redno obiskane, pa vendar mnoge moti, da trava in grmovje ob njih nista porezana oziroma pokošena. Vse več je tudi govoric, da so v visoki travi tudi kače, ki se jih mnogi bojijo. Čemu trava ni pokošena od začetka do konca, pa je vprašanje, ki zahteva odgovor. Zemljišča na Kalvariji so v lasti več lastnikov, hkrati pa z njimi upravlja tudi več pravnih oseb.

Zakupnik mora v določenem roku urediti zemljišče, sicer bo zakupna pogodba odpovedana

Glede na to, da Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS upravlja z delom zemljišč ob znamenitih Stopnicah na Kalvarijo v Mariboru, smo se z vprašanji zaradi zanemarjenega stanja trave in grmovja ob stopnicah obrnili na ta sklad. Odgovorili so nam, da so zemljišča na območju stopnic na Kalvarijo v k.o. 638 – Krčevina oddana v zakup zakupniku, ki „se je prijavil na ponudbo za zakup, ki je bila objavljena na Upravni enoti v Mariboru od 27.02.2019 do 28.03.2020. S podpisom zakupne pogodbe se je zavezal, da bo z zemljišči gospodaril na način, da bo zagotavljal njihovo rodovitnost. Zakupnika je Sklad KZG RS že večkrat pozval, da mora zemljišča očistiti.“ Dodali so še: „Glede na to, da zemljišča še vedno niso očiščena, bo Sklad KZG RS zakupnika ponovno pozval, da mora zemljišča očistiti, mu za to postavil rok ter ga opozoril na posledice kršitve zakupne pogodbe.“ Če tega ne bo naredil v določenem roku, „bo Sklad KZG RS obvestil inšpekcijske službe in v skladu z določili zakupne pogodbe zakupniku zakupno pogodbo odpovedal.“

Mestna občina Maribor in Slovenski državni gozdovi niso odgovorni za stanje

Del zemljišč na Kalvariji upravlja tudi družba Slovenski državni gozdovi (SiDG), vendar po njihovih besedah ne ob stopnicah. Odgovorili so nam namreč, da nas obveščajo, da „SiDG ne upravlja s temi zemljišči.“ Sicer pa zemljišča ob stopnicah ne poseduje in ne upravlja z njim niti Mestna občina Maribor. Odgovornost za urejenost je tako na strani Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS ter zakupnika.

Oddaj komentar