Levica kritična do 8. protikoronskega zakona

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Levica se je odzvala na PKP8 in v svojem sporočilu za javnosti pravi, da PKP8 “ne predvideva ključnega ukrepa za preprečevanje širjenja okužb na delovnem mestu, siromaši zdravstveno in pokojninsko blagajno, spodbuja politiko nizkih plač ter ne naslavlja socialne krize”.

Zapisali so, da gre za slabo pripravljen interventni zakon, ki na eni strani ne predvideva 100 % nadomestila za okužene delavce ter še naprej spodbuja širjenje COVID-19 na delovnih mestih, nad drugi strani pa s subvencioniranjem delodajalcev, ki izplačujejo minimalne plače ter zniževanjem osnov za plačilo prispevkov, spodbuja politiko nizkih plač in socialnega dumpinga ter siromaši javni zdravstveni in pokojninski sistem.

Za 100-odstotno nadomestilo v primeru bolniške zaradi covida-19

Menijo, da PKP8 ne predvideva ključnega ukrepa za preprečevanje širjenja okužb na delovnem mestu. Poudarjajo, da se ves čas epidemije vrstijo opozorila, da so delovna mesta glavni vir širjenja okužb. “Zaposleni, ki zbolijo ali so bili v tveganem stiku z okuženim, namreč zaradi strahu pred izgubo dohodka niso motivirani za to, da ostanejo doma. V tem primeru so upravičeni le do 90 oziroma 80 odstotkov plače,” so izpostavili pri Levici in dodali: “Ker bi jim odsotnost brez 100-odstotnega nadomestila ogrozila mesečno preživetje v teh negotovih časih, na delo hodijo, čeprav imajo blage simptome ali pa so bolni. To ima katastrofalne posledice z vidika preprečevanja širjenja COVID-19. Zato je 100-odstotno nadomestilo ena izmed kritičnih točk, ki lahko vzpostavi pogoje, da se prebivalci Slovenije vedejo varno in pri tem niso finančno oškodovani.”  Poleg tega za delavke in delavce velja domneva, da se niso okužili na delovnem mestu in da morajo nasprotno šele dokazati, kar pomeni nepravično prenašanja bremena na delavce in delavke. V Levici predlagajo, da se vsem zaposlenim v času epidemije, ki zbolijo za COVID-19 ali se pri njih odkrije okužba z virusom SARS-COV-2 od prvega dneva odsotnosti prizna 100-odstotno nadomestilo plače, ne glede na to, ali je do okužbe prišlo na delovnem mestu ali ne.

Siromašenje javnega zdravstva med največjo javno zdravstvo krizo

PKP8 predvideva znižanje minimalne osnove za plačilo prispevkov za socialna zavarovanja, ki je zdaj določena na 60 odstotkov povprečne plače in komaj zagotavlja zadosten priliv v socialne blagajne, iz katerih se financirajo pokojnine, starševska nadomestila, nadomestila za brezposelnosti in javni zdravstveni sistem, so zapisali pri Levici in dodali, da je “povsem neprimerno je, da se v času največje javno zdravstvene krize v zgodovini države ter v času, ko bi zdravstveni sistem potreboval izdatna dodatna sredstva, zmanjšuje prilive v zdravstveno blagajno. Zmanjšanje minimalne osnove za plačilo prispevkov pomeni osiromašenje dveh ključnih in največjih javnih blagajn ter razbremenitev zasebnega kapitala, ki je v interventi zakonodaji že prejel daleč največ sredstev. S takšnimi koraki se pripravlja teren za razgradnjo solidarnega sistema javnega zdravstvenega in pokojninskega sistema ter odpira možnosti za krčenje pravic, ki se financirajo iz prispevkov. Vse z namenom, da bi lahko v prihodnosti vanj vstopil privatni kapital v obliki zasebnih zavarovanj za zdravstvo in pokojnine.” V Levici z amandmaji predlagajo, da se znižanje minimalne osnove za plačilo prispevkov črta iz predloga PKP8.

Opozorila na spodbujanje politike nizkih plač

Brezpogojno subvencioniranje delodajalcev, ki izplačujejo minimalne plače pomeni socialni dumping in spodbujanje politike nizkih plač, izpostavljajo pri Levici in komentirajo: “Vlada bo vsakemu delodajalcu za vsakega delavca na minimalni plači podarila 50 evrov. S tem vlada nagrajuje delodajalce, ki izplačujejo minimalne plače, poleg tega pa te subvencije ne pogojuje niti z upadom prometa, ki bi bil posledica epidemije COVID-19.”  V Levici menijo, da bi v primeru, da je poslovanje podjetij oteženo zaradi epidemije, lahko že koristijo najrazličnejše ukrepe, ki jih je predvidela interventna zakonodaja. “Protidelavski ukrep subvencioniranja minimalnih plač pomeni, da bodo podjetja izgubila državno subvencijo, če se odločijo za dvig osnovnih plač delavcev. To pomeni, da vlada Janeza Janše spodbuja plačni dumping ter povzroča nelojalno konkurenco ter podpira politiko nizkih plač pri tistih delodajalcih, ki svoje dobičke ustvarjajo ravno na plečih podplačanih delavcev,” so zapisali in predlagali, da se ta subvencija črta iz predloga PKP8.

V Levici z amandmaji k PKP8 še predlagajo, da se z manjšimi prilagoditvami socialne zakonodaje začasno uvede pomoč za socialno ogrožene prebivalce ne glede na status, ki ga imajo. Predlagajo začasni temeljni dohodek za vse v socialni in materialni stiski v višini 607,29 evra za samsko osebo oziroma sorazmerno več za gospodinjstvo upoštevajoč Zakon o socialno varstvenih prejemkih ter pohitren postopek odločanja o socialnih pravicah. Ob tem pa opozarjajo, da ime zdravstvena, socialna in gospodarska kriza, ki jo je povzročila epidemija, globoke učinke na materialno in socialno stanje prebivalstva, predvsem na tiste, ki so bili že pred nastopom epidemije izpostavljeni tveganju revščine.

Oddaj komentar