Nigradove zimske službe pripravljene

Jutri, 15. novembra, se bo za slovenske voznike tudi uradno pričela zimska sezona, ki bo trajala do 15. marca prihodnje leto. Na Nigradu pravijo, da so na zimo pripravljeni, soli in peska je dovolj, tako da jih tokrat zima ne bo presenetila.

V času od 15. novembra do 15. marca bodo enote zimske službe v stalni pripravljenosti, vsa vozila pa morajo biti opremljena z obvezno zimsko opremo. Tudi letos bo pooblaščeni izvajalec službe na območju MO Maribor komunalno podjetje Nigrad, ki bo dela izvajal skupaj s kooperanti in podizvajalci.wp_20161114_11_46_40_richMestna občina Maribor je za izvajanje del v zimski službi Nigradu namenila 1.100.000 evrov. “Na zimsko sezono smo dobro pripravljeni. Za začetek sezone je na zalogi še 970 ton soli in skupno 410 kubičnih metrov posipnega peska. Letos bo na voljo 80 plužnih enot, od tega je 27 kooperantov,” je pojasnil direktor Nigrada, Marko Žula.

Enote, ki so v stalni pripravljenosti, bodo s pluženjem pričele, ko bo na glavnih cesta do 10 centimetrov snega, kriterij za ostale ceste pa je do 15 centimetrov. Občane ob tej priložnosti pozivajo k strpnosti, saj niso “vsemogočni”, kot je bilo slišati na današnji tiskovni konferenci. Občane so opomnili, da v času snežnih padavin, če je le mogoče, odstranijo svoja vozila z javnih površin, s tem pa omogočijo lažje delo pri pluženju in posipu.wp_20161114_11_51_30_richSicer bo na voljo tudi sol za posip za vse občane MO Maribor. Ob predložitvi osebnega dokumenta, lahko prevzamete 20 kg soli na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti. “Opozarjam vse občanke in občane, da sol dvigujejo na mestnih četrteh, saj na sedežu Nigrada ne izdajamo soli,” je opozoril Žula, saj se je v preteklih letih dogajalo, da so občanke in občani po sol prihajali na Nigrad, kjer je gneča v sezoni precejšnja, obstaja pa tudi nevarnost nezgod.

Obvezna zimska oprema

Od 15. novembra naprej velja za vse voznike osebnih vozil obvezna zimska oprema, zato tudi policisti opozarjajo pred upoštevanjem pravilne opreme. Policisti bodo v teh dneh namreč tudi preverjali opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo. “Globe, ki so predpisane za kršitelje pa znašajo med 40 do 500 evri,” opozarja Vojko Bevk, predstavnik Postaje prometne policije.

Največje napake, ki jih vozniki ob zasneženosti cest počnejo so po njegovih besedah prevelika hitrost in očitno neupoštevanje cestno prometnih predpisov. “Strpnost in pravočasen odhod od doma lahko pripomoreta k večji varnosti na cestah, še dodatno pa seveda tudi primerna zimska oprema,” dodaja Bevk.

Oddaj komentar