Bo Muzej NOB moral zapreti “Trafiko”, ker naj bi MO Maribor zmanjšala sredstva za delovanje?

Odprtje Trafike pri Starem mostu. Foto: Marko Pigac (MP Produkcija)

Po komaj dveh mesecih, odkar so odprli prenovljeno Trafiko ob Starem mostu v Mariboru, bo moral Muzej NOB to očitno zapreti, saj naj bi Mestna občina Maribor po besedah direktorice muzeja Aleksandre Berberih-Slana močno oklestila njihova programska sredstva. Čemu naj bi občina pred dvema mesecema razširila dejavnost muzeja, zdaj pa odvzela sredstva zanjo, ji ni znano, zato se je že obrnila na MO Maribor, da ji pojasnijo.

Svoje ogorčenje je direktorica Muzeja NOB Aleksandra Berberih Slana izrazila tudi na družabnem omrežju, kjer se uporabniki družbenega omrežja čudijo potezam MO Maribor in župana Saša Arsenoviča. Nam pa je povedala: “Zmanjšali so nam sredstva v celoti. Delovno mesto in stroške delovanja trafike pa so nam odvzeli iz sredstev. Tako da nam je programskih sredstev za vse tri muzeje – torej za NOB, Fotografski in za Trafiko – ostalo deset tisoč evrov. Pod takimi pogoji ne moremo in ne želimo delati.” Zato direktorica pravi, da bodo morali potegniti črto, “saj moramo na žalost obdržati osnovni muzej, v katerem izvajamo tudi javno službo, pa že tako bomo imeli premalo programskih sredstev za to.” In v takem primeru bo treba trafiko in fotografski muzej zapreti, je še poudarila.

Na odprtju Trafike je bil tudi mariborski župan Saša Arsenovič. Foto: Marko Pigac (MP Produkcija)

V prvih dveh mesecih od odprtja je sicer trafika imela izjemno velik obisk, zanjo je velik interes ne samo domačih obiskovalcev, ampak tudi tujih, je razložila Berberih-Slana in dodala: “In res bo zelo žalostno, če bomo morali po dveh mesecih trafiko zapreti.” Rekla je, da je občina držala obljubo in sprva “zagotovila sredstva za splošne stroške delovanja in za plačo, ampak nihče pa ni dejal, da nam bodo ta sredstva vzeli iz programskih sredstev. To pa ne gre. Mi moramo kvaliteto držati, na tak način pa je ne moremo obdržati, kaj šele, da bi jo nadgrajevali.” Povedala je še, da se pri Muzeju NOB, Fotografskem muzeju in Trafiki še toliko bolj pozna, ker so jim najprej razširili dejavnosti, nato pa jim oklestili sredstva: “Ne moreš širiti in hkrati jemati, to ne gre, to je nemogoče vzdrževati na tak način.” Zaključila je z obžalovanjem: “Nam je zelo žal, če bomo morali to narediti, kajti Trafika je očitno izjemno zanimiva za Mariborčane in za tuje obiskovalce, ampak ne moremo se odpovedati centralnemu muzeju oziroma kvaliteti, ki jo tu skušamo vzdrževati.”

Na MO Maribor smo se obrnili tudi mi in prosili za obrazložitev. Na odgovore še čakamo.

Oddaj komentar