Mariborčani uspešni na Brainobrainfestu malih genijev

Otroci na Brainobrainfestu 2018 z Rokom Terkajem.

53 otrok iz Brainobrain Maribor je na vseslovenskem tekmovanju Brainobrainfest 2018 osvojilo 11 najvišjih (Champion) nagrad, 15 zlatih in 11 srebrnih medalj. Skupno 290 otrok iz vse Slovenije se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pomerilo v hitrostnem računanju. Tudi Mariborčani so prikazali osupljive veščine.

Test je velik izziv za otroke. Pišejo ga tri minute, otroci na nižjih stopnjah računajo na abak, otroci na višjih stopnjah pa s pomočjo mentalne aritmetike (abakus si predstavljajo v mislih). “Tekmovanje je namenjeno predvsem temu, da otroci sami vidijo, kako skozi leto napredujejo. Da vidijo, kako lahko s trudom in osredotočenostjo dosežejo in izboljšajo svoje cilje. Na tekmovanje se namreč pripravljajo že več tednov prej, bolj kot trenirajo, boljše rezultate dosežejo,” je o povedal ustanovitelj programa Anand Subramaniam, ki je Slovenijo obiskal zaradi Brainobrainfesta. Ta je drugo leto zapored združil otroke in starše otrok, starih med 4 in 14 let, ki obiskujejo program Brainobrain. Tega v Sloveniji, v skoraj vseh večjih mestih, izvajajo že štiri leta.

Mednarodno tekmovanje Brainobrain.

Zdelo se je, da izvajajo nemogoče
Pred razglasitvijo rezultatov so otroci prikazali izjemne veščine računanja in marsikoga pustili brez besed. Petletniki so z izjemno hitrostjo in brez pomagal seštevali, odštevali, delili in množili trimestna števila. Starejši otroci so brali angleško besedilo in hkrati v mislih s pomočjo posebnih tehnik računali dolge račune po nareku trenerke. Otroci, ki so bili na tekmovanju najuspešnejši, so na koncu prejeli najvišje priznanje, pokal, podelili pa so tudi številne zlate, srebrne in bronaste medalje. “Ti otroci so bodoči voditelji te države. Imeli bodo sposobnosti, ki jih ne bo imel nihče drug,” je dejal Subramaniam in otrokom čestital za izjemen napredek.

Brainobrain v otroku prebuja genija
Tekmovanje brainobrainovcev nikakor ni le matematično tekmovanje, prej prikaz osredotočenosti in napredka otrok v programu Brainobrain. Ta skrbi za miselno gimnastiko v najpomembnejših letih razvoja možganov, povečuje možgansko kapaciteto, spodbuja razvoj obeh polovic otrokovih možganov in krepi pomembne življenjske veščine, ki jih večina usvoji šele po končani fakulteti ali nikoli. Program Brainobrain spodbuja kakovostno (so)delovanje otrok v skupini, njihovo osredotočenost, zbranost, razvoj vodstvenih sposobnosti. Ti otroci razmišljajo širše kot drugi otroci in s programom urijo spomin. “Številni otroci, ki so bili v Indiji vključeni v program že pred štirinajstimi leti, so sedaj na visokih položajih. Povedo, da so jim v podjetju nemudoma zaupali zahtevnejše naloge,” je dodal Subramaniam.

Oddaj komentar