Maribor med evropskih top 10, četudi (ga) Ljubljana ne vidi

Maribor, vir: arhiva Lokalec.si

Medtem ko Ljubljana kot kaže nima posluha za Maribor in Podravje, se mesto in regija vendarle ponašata z uvrstitvijo med top 10 mest prijaznih do investitorjev. Maribor je danes uradno prejel nagrado priznanega časnika Financial Times. V francoskem Cannesu jo je prevzel župan MO Maribor Andrej Fištravec.

Podelitev nagrade. Vir: MO Maribor

Maribor se je uvrstil na sedmo mesto mikro evropskih mest prijaznih do investitorjev. Enako nagrado v kategoriji regij pa je za šesto mesto prejela regija Podravje. A današnji prevzem nagrade je potekal v senci nedavno zavrnjene subvencije za prihod ameriškega tehnološkega podjetja EON Reality v Mariboru, subvenciji je namreč rdečo luč prižgal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Kljub temu je Maribor danes tudi uradno prejel nagrado za uvrstitev med top 10 investitorjem prijaznih mest v Evropi. V družbi večjih in manjših evropskih mest in regij je župan Fištravec ob prejemu dejal, da gre za pomembno priznanje Mariboru. “Pred leti, ko sem nastopil mandat, je bilo očitno, da je čakanje na državni ali evropski denar zaman, zato smo ustanovili platformo Invest in
Maribor. Vprašanje zakaj investirati v Maribor se pogosto pojavlja. Zaradi geostrateške lokacije mesta, saj leži na stičišču prometnih koridorjev, zaradi narave in prijetnega bivanjskega okolja, ker je to mesto, ki je leta 2012 nosilo naziv Evropska prestolnica kulture, kar pomeni, da imamo razvito kulturno in družabno življenje ter ker letos nosi naziv Maribor – Evropsko mesto športa 2018 in ima razvito športno infrastrukturo,” je dejal. Dodal je še, da Maribor gospodarsko okreva, “v zadnjih petih letih se je število delovnih mest povečalo za 4.700. Razvoj mesta bo podkrepljen z novogradnjami, bližina Magne in drugi gospodarski ukrepi bodo omejili oziroma spremenili trend zmanjševanja prebivalcev mesta, Maribor je na robu preobrazbe,” je povedal Fištravec. Enako nagrado v kategoriji regij je za šesto mesto prejela regija Podravje, nagrado pa je sprejel Božidar Pučnik, vodja investicijske pisarne Invest in Podravje iz Mariborske razvojne agencije (MRA).

Obiskali tudi mednarodni investicijski sejem
Podelitev nagrad oziroma nazivov fDi European Cities & Regions of the Future
2018/2019, evropskih mest in regij prihodnosti, je potekala danes v mestu Cannes v Franciji, vzporedno s pričetkom največjega mednarodnega investicijsko-nepremičninskega sejma MIPIM. Sejem MIPIM velja za največje mednarodno nepremičninsko stičišče tako podjetij, agencij, držav, mest, lokalnih oblasti, ki ponujajo različne investicijske projekte kot tudi potencialnih investitorjev, ki iščejo nove priložnosti. Tradicionalno prepoznan sejem, kjer svoje priložnosti iščejo oziroma se predstavljajo so tudi mesta in regije, letos bo na MIPIM-u okoli 500 predstavnikov lokalnih oblasti. “To samo potrjuje prizadevanja in usmeritev Maribora in Podravja ter njunih investicijskih platform Invest in Maribor in Invest in Podravje, ki razvijata strategijo privabljanja investitorjev na lokalni ravni,” so sporočili iz MO Maribor. Prepoznavnost Maribora in Podravja kot lokacije prijazne do investitorjev se bo nadaljevala konec marca, ko bo prvič v Mariboru potekal »Čaj z razlogom«, poslovno srečanje, ki ga organizirata Britansko – slovensko gospodarska zbornica in revija Slovenia Times. Svoje izkušnje pri privabljanju investitorjev bo predstavil Clive Memmott, direktor Great Manchester Chamber of Commerce. Manchester in okolica Manchestra sta prav tako prejela vrsto nazivov v sklopu fDi European Cities & Regions of the Future 2018/2019, med drugim tudi za strategijo privabljanja investitorjev.

Oddaj komentar