Best Hackathon: AquaSystems najboljšo rešitev nagradil s 1.500 evri

25. in 26. februarja 2022 je v organizaciji BEST Maribor in ob podpori podjetja AquaSystems, upravljavca čistilne naprave Maribor, potekal BEST Hackathon 2022. Hackathona, ki se je zaradi epidemioloških razmer odvijal v spletnem okolju, se je udeležilo 7 ekip, z več kot 28 udeležencev skupaj.

Bodoči strokovnjaki na področju računalništva ter študenti tehniških, tehnoloških in naravoslovnih smeri so se ukvarjali s programerskim izzivom, kako z računalniškim programom zagotoviti verodostojnost podatkov o porabi energentov in kako z umetno inteligenco napovedovati trende porabe za potrebe sprožanja nabavnih aktivnosti.

Najboljše rešitve so prispevale ekipe Mravljice na soncu, Sigma in H., absolutni zmagovalec BEST Hackathona 2022 pa je postala ekipa Mravljice na soncu s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, katere rešitev je komisijo navdušila z učinkovitostjo in natančnostjo. Podjetje AquaSystems je najboljše tri ekipe denarno nagradil v skupni vrednosti 3.000 evrov.

Prvo mesto je po izboru ocenjevalne komisije dosegla skupina kreativnih študentov s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, ki jo sestavljajo David Žele, Luka Četina, Tilen Ravnak in Primož Stoparčih. Zmagovalna ekipa je pripravila izvirno kreativno rešitev, ki v celoti temelji na strojnem učenju in celostnem analitičnem pristopu ter dodelanem konceptu napovedovanja potreb po energentu. Implementirali so konkretne rešitve in preizkusili več algoritmov in izmerili njihovo kakovost.

Nagrado za hackathonsko nalogo pa sta si po mnenju ocenjevalne komisije zaslužili še ekipi študentov ekipe Sigma (Juš Hladnik, Miha Torkar, Anže Alič in Matic Fučka) in ekipe H (Amra Bašagić, Nedžad Beus, Iztok Bajcar in Robert Samardžija) iz Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Ocenjevalno komisijo so sestavljali doc. dr. Sašo Karakatič, mag. Leon Lozar in Senka Ksenija Husar.

Član ocenjevalne komisije mag. Leon Lozar, je ob razglasitvi najboljših poudaril: »Naša naloga pri ocenjevanju predstavljenih rešitev je bila tokrat vse prej kot lahka. Prav vse sodelujoče ekipe so se izkazale z veliko mero inovativnosti in strokovnega znanja. Kar je ločilo zmagovalno ekipo od ostalih sodelujočih, je njihova ideja, ki se je med vsemi izkazala za najbolj učinkovito in natančno, tako z vidika njene dejanske izvedbe v praksi kot poslovne odličnosti.«

»V podjetju AquaSystems smo z odzivom študentov in mladih strokovnjakov na razpisano tekmovanje zadovoljni. Vsi so nas navdušili s svojimi pristopi, idejami in rešitvami. Odlično so se spoznali tudi s področjem, s katerega smo jim zastavili izziv. Dokazali so, da se dandanes vse več mladih zaveda, kako pomembne so v skrbi za naravno okolje tudi najmanjše podrobnosti,« je ob podelitvi nagrad izpostavil mag. Leon Lozar, direktor podjetja AquaSystems, ter sklenil: »Ponosni smo, da lahko sodelujemo pri projektih, preko katerih krepimo sodelovanje mladih z gospodarstvom in dejansko prakso ter spodbujamo razvoj pravega ekipnega dela in kreativnega razmišljanja pri reševanju raznovrstnih izzivov. Navsezadnje se pri takšnih praksah drug od drugega lahko tudi veliko koristnega naučimo.«

Zmagovalni ekipi je podjetje AquaSystems podelilo denarno nagrado v vrednosti 1.500 evrov, drugo uvrščena ekipa je prejela 1.000, ekipa, ki je zasedla tretje mesto, pa 500 evrov.

Mihael Zotler, predsednik organizacije BEST Maribor in Nemanja Raduljica, organizator dogodka, sta sklepno dejanje BEST Hackathona 2022 ocenila: »Z veseljem se lotevamo projektov, ki študentom omogočajo stik z dejansko prakso in vpogled v realne gospodarske in industrijske izzive. Naše izkušnje kažejo, da se za tovrstno sodelovanje odloča vse več odgovornih podjetij, reševanje konkretnih izzivov pa pritegne zavzete in izzivov željne študente, ki se že tekom študija lahko pohvalijo z zavidljivim nivojem strokovnega znanje. To so dokazali tudi sodelujoči v tokratnem izzivu.«

foto: Mihael Zotler

Oddaj komentar