Mariborski Sončki v Bruslju

Člani mariborskega društva za cerebralno paralizo Sonček so se danes mudili na obisku v Bruslju. Tja jih je povabila evropska poslanka Romana Tomc. Evropski parlament in mesto so obiskali tako uporabniki društva kot tudi njihovi spremljevalci ter družinski člani.

Pred meseci je bila evropska poslanka Romana Tomc gostja društva v Mariboru, kjer je tudi organizirala posvet na temo Akta o dostopnosti. Tudi tokrat so se z obiskovalci dotaknili te teme, ki bo v naslednjih mesecih aktualna v Evropskem parlamentu. “Kar smo se pred pol leta dogovorili, to sedaj uresničujemo. Rada bi izrazila vse občudovanje vam, ki ste danes prišli v Bruselj. Lahko ste vzor vsem skupinam. Ne samo tisti, ki ste na invalidskih vozičkih, temveč tudi vaši spremljevalci. Poleg tega vam tudi vreme ni naklonjeno. Tukaj ste nasmejani in zbrani, ne glede na naporno nočno vožnjo. Tudi sami morate biti ponosni nase,” je v svojem nagovoru obiskovalcem iz Maribora med drugim poudarila Tomčeva.

soncki-bruselj
Društvo za cerebralno paralizo Sonček na obisku v Bruslju

Med njimi obiskovalci je 12 takšnih, ki so bili na invalidskem vozičku. Izpostavili različne probleme, s katerimi se srečujejo v svojem vsakdanjem življenju. Živeti kot oseba ali družina z osebo s posebnimi potrebami pri gibanju, dnevnih opravilih, soočenju z vsakdanjimi stvarmi, ki so vsem ostalim malenkost, je namreč vse prej kot lahko. A vendarle upajo na spremembe na bolje. “Člani našega društva so zelo počaščeni in hvaležni, da so lahko danes tukaj, v Evropskem parlamentu v Bruslju. Veseli smo, da si je evropska poslanka vzela čas za nas in nam s svojim prispevkom omogočila ta obisk. Predvsem obisk veliko pomeni našim družinam, ki imajo otroka s posebnimi potrebami in si želijo, da bi, ko otrok enkrat odraste, doživeli večje spremembe sistema. Imamo upanje in si resnično želimo premika v zakonodaji za osebe s posebnimi potrebami, tako v Sloveniji, kot na evropskem nivoju. Še enkrat pa najlepša hvala gospe Romani, ki se nam je približala in z nami odkrito spregovorila“, je povedala Sonja Kerhe, vodja ekskurzije.

soncki-bruselj1
Društvo za cerebralno paralizo Sonček na obisku v Bruslju

Tomčeva pa je zbranim obljubila, da si bo še naprej prizadevala za to, da “odločevalci o vaših pravicah ne bodo pozabili na vas. Trudila se bom in upoštevala vaše pripombe pri sprejemanju zakonodaje.”

Oddaj komentar