Žan Kranjec tretji v Alta Badii

Žan Kranjec. (Fotografija je simbolična). Vir: FB Žan Kranjec

Žan Kranjec je še drugič letos na stopničkah v svetovnem pokalu alpskih smučarjev. Tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah je na skrajšani progi Gran Risa v finalu pridobil štiri mesta ter se zavihtel na tretje mesto veleslaloma v Alta Badii. Sedemindvajsetletnik je osvojil svoje šeste stopničke v svetovnem pokalu.

Zmagal je Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je bil šesti po prvi vožnji. Naslov senzacije dneva je pobral Francoz Cyprien Sarrazin, ki je kot 22. po prvi vožnji poskrbel za najhitrejši čas druge vožnje in drugo mesto. Zaostanek Sarrazina je znašal 31 stotink sekunde za zmagovalcem, Kranjec pa je za prvim mestom zaostal 39 stotink sekunde.

V italijanskih Dolomitih so kljub slabemu vremenu izpeljali tretji veleslalom za svetovni pokal alpskih smučarjev v tej sezoni. Terenske ekipe organizatorjev so opravile gromozansko delo in ponoči s proge odstranile novozapadli sneg. So se pa vseeno organizatorji odločili za krajšo progo in nižji start. Tekmovalci so tako ostali brez zgornje strmine slovite progi, na kateri je Kranjec pred dvema letoma s tretjim mestom osvojil svoje prve stopničke v svetovnem pokalu.

Po dveh letih je Kranjec v Alta Badii znova skočil na tretje mesto. V Söldnu je bil prav tako tretji, veleslalom v Beaver Creeku je končal tik pod stopničkami na četrtem mestu. S še drugimi stopničkami v sezoni pa je v posebnem veleslalomskem seštevku s 170 točkami skočil na drugo mesto. Pred njim je zgolj Kristoffersen, ki je na treh veleslalomih zbral 23 točk več od Slovenca.

Kristoffersen, ki je februarja v Areju osvojil naslov veleslalomskega svetovnega prvaka ter nato zmagal še na veleslalomih v Banskem in Kranjski Gori, se je s četrto veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu, svojo prvo na Gran Risi, prvič povzpel na mesto vodilnega v skupnem seštevku. Skupno ima 20 zmag v svetovnem pokalu.

Po desetih tekmah ima Norvežan vrhu 343 točk. Drugi je specialist za hitre discipline Avstrijec Vincent Kriechmayr (-31), tretji veleslalomski in slalomski tekmec Pinturault (-47).

Kranjec, ki tekmuje le v tehničnih disciplinah, je na 12. mestu daleč najboljši Slovenec tudi skupno. Na odpeljanih štirih tekmah, na slalomu v Val d’Iseru je odstopil, slalom v Leviju je končal kot 21., je zbral 180 točk. Njegov zaostanek za vodilnim znaša 163 točk.

Kranjec je v zadnjih dveh letih osvojil vse svoje stopničke. Petkrat je bil tretji, še nikoli drugi. Nove stopničke pa je vpisal skoraj na obletnico prve zmage v svetovnem pokalu. Devetnajstega decembra lani je zmagal na veleslalomu v Saalbachu.

Po treh moških veleslalomih so tudi trije različni zmagovalci. Veleslalomsko premiero nad Söldnom je dobil Francoz Alexis Pinturault, ki ni krojil samega vrha v Alta Badii, presenetljivi zmagovalec veleslaloma v Beaver Creeku Američan Tommy Ford pa je bil tokrat 20.

Organizatorji so progo še dodatno utrdili z vodo in soljo, a je bila podlaga še vedno zelo zahtevna. Težke razmere so dodobra premešale tudi razvrstitev najboljših po prvi vožnji. Na vrhu je bila na koncu trojica, ki ni bila povsem v ospredju na prvi progi.

Vodilni, Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen, je v finalu padel na 11. mesto, drugouvrščeni Švicar Marco Odermatt je bil na koncu peti, tretji Pinturault pa zgolj osmi.

V ponedeljek bo v Alta Badii še paralelni veleslalom pod žarometi, s Kranjcem in Štefanom Hadalinom na startu. Kvalifikacije se bodo začele ob 15.00, finalni izločilni dvoboji pa ob 18.15.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar