V ZD Maribor ne bo več dežurstev na domu

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor z januarjem ukinja dežurno zdravniško službo na domu, ki so si jo lahko naročili tisti, ki niso mogli do svojega zdravnika ali v dežurno ambulanto. Namesto tega bodo okrepili urgentno službo, medtem ko obiski izbranega zdravnika na domu v okviru njegovega rednega delovnega časa ostajajo.

Poleg dežurnih ambulant in ekip nujne medicinske pomoči so namreč v mariborskem zdravstvenem domu doslej, verjetno še edini v Sloveniji, imeli tudi okoliško dežurno zdravniško službo, ki je bila namenjena samo tistim obolelim, ki niso mogli obiskati svojega zdravnika oziroma dežurne ambulante in so zaradi tega lahko naročili obisk zdravnika na domu vsak dan med 15. in 24. uro. Po novem tega ne bodo mogli več storiti. Na voljo jim bo le osebni zdravnik, v primeru, če ta ne dela ali pa gre za nujno stanje, pa urgentna služba.

Kadrovske okrepitve

Zaradi tega bodo kadrovsko okrepili ekipe nujne medicinske pomoči in ekipo splošne in družinske medicine zdravstvenega doma, ki delujejo v okviru urgentnega centa UKC Maribor. Dodatna ekipa z zdravnikom splošne oziroma družinske medicine bo med tednom prisotna od 19. do 24. ure, ob sobotah in nedeljah ter praznikih pa od 9. do 21. ure.

adolfa-drolca-zunaj
ZD dr. Adolfa Drolca Maribor; FOTO: lokalec.si

Tako bomo zagotovili pacientom hitro pomoč z intervencijami ekipe nujne medicinske pomoči, ki bodo bolnika pripeljale v ambulanto nujne medicinske pomoči oziroma se bo zdravnik nujne medicinske pomoči z ekipo odpravil na nujno intervencijo in ustrezno oskrbel bolnika na terenu oziroma njegovem domu,” pojasnjujejo v zdravstvenem domu. Slednje bo veljalo predvsem za huda bolečinska stanja pri onkoloških bolnikih, paliativno oskrbo pri umirajočih in nujne medicinske intervencije pri bolnikih, kjer bi prevoz v ambulanto nujne medicinske pomoči dodatno poslabšal stanje bolnika.

Preobremenjenost v dežurstvu

Za spremembo so se v zdravstvenem domu odločili zaradi dosedanje preobremenjenosti medicinske ekipe v dežurni ambulanti splošne nujne medicinske pomoči. Poudarjajo pa, da ni nobene spremembe pri naročanju hišnih obiskov, za katere je pristojen osebni zdravnik v okviru svojega ordinacijskega časa. A tu ne gre za nujna stanja. V nujnem primeru mora bolnik poklicati 112.

Zdravstveni dom poleg Maribora pokriva še občine Duplek, Hoče – Slivnica, Kungota, Lovrenc na Pohorju, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Rače – Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Starše in Šentilj.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar