V Mariboru se bodo srečali splavarji vseh dežel

Foto: arhiva Lokalec.si

Maribor bo prihodnje poletje gostil 25. mednarodno srečanje splavarjev, na katerem pričakujejo več kot 300 splavarjev iz različnih evropskih držav. Ob tej priložnosti bodo splavi prvič po skoraj 50 letih zapluli tudi po stari strugi reke Drave od Malečnika navzdol.

Foto: arhiva Lokalec.si
Foto: arhiva Lokalec.si

Srečanje bo potekalo od 22. do 25. junija. Največ gostov pričakujejo iz Avstrije, Nemčije, Španije in Italije, kjer so najštevilčnejša splavarska društva. “Samo v Nemčiji je 43 splavarskih društev,” je povedal predsednik Turističnega društva Maribor Zlatko Jesenik.

Maribor je organizacijo tega srečanja pridobil leta 2012, ko je na letni skupščini Mednarodne splavarske zveze v Španiji prejel naslov mednarodno splavarsko mesto.

Prvič po letu 1968 bodo večji splavi zapluli tudi po stari strugi reke Drave. To zaenkrat ni mogoče, saj je tam prenizka voda. Turistično društvo Maribor se zato dogovarja z Dravskimi elektrarnami Maribor (DEM), da bi za junijsko srečanje nekoliko povečali pretok vode na tem območju.

K sodelovanju so povabili tudi Občino Duplek, ki ima prav tako močno tradicijo splavarjenja, in tamkajšnja društva. “Duplek je verjetno edini kraj, ki ima v svojem grbu splav, zato menimo, da je prav, da se dejavneje vključi in okrepi svojo ponudbo na tem področju,” je povedal Jesenik.

V prihodnje si želijo, da bi zagnali poseben projekt zelenega turizma v tem naravnem območju, ki sega od Malečniškega mostu do meje z Občino Ptuj. “Naša želja je obuditi Krajinski park Drava. Želimo usposobiti mladi kader, da bi upravljal rance in splave v tem delu reke ter v sozvočju z naravo in tem zaščitenim okoljem promoviral naravne znamenitosti teh krajev,” je povedal Jesenik.

Tradicija splavarjenja na Dravi sega v drugo polovico 13. stoletja, najbolj dejavni pa so bili splavi na Dravi med prvo in drugo svetovno vojno. Nastali so tako, da so les, ki ga je kmet hotel prodati, zvezali v plavajoči objekt, nanj naložili še več lesa in ga s pomočjo splavarjev spustili po reki. Les so prodali na Hrvaškem in se domov vrnili po kopnem. Ko so na Dravi zgradili hidroelektrarne, je splavarjenje izumrlo, vse dokler ga niso pred tremi desetletji ponovno obudili v turistične namene.

Od mednarodnega srečanja splavarjev, ki ga je letos gostila Nemčija, si v Mariboru obetajo prav krepitev turistične ponudbe na področju splavarjenja. Prihodnje leto bo Turistično društvo Maribor tudi zgradilo nov splav, s čimer bodo imeli poslej na voljo dva. S tem bodo po Jesenikovih besedah lahko nudili več turističnih prevozov, hkrati pa povečali število dogodkov na Dravi.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar