V Celje prihaja sejemski trojček

Ljubitelji urejenega vrta in doma, vrtičkarji in sadjarji – ljubiteljski in profesionalni -, pa tudi vsi, ki se pripravljajo na svoj popolni poročni dan, ali se zavedajo pomena lastne skrbi za svoje zdravje, bodo od 10. do 12. marca 2017 obiskali celjsko sejmišče. Na sejmih Flora, Poroka, Altermed ter največjem srečanju čebelarjev v Evropi ApiSlovenija se bo letos predstavilo več kot 420 razstavljavcev iz Slovenije in tujine.

Vsa predavanja in trije oz. štirje sejmi čez vikend za ceno ene vstopnice

Sejemski trojček in ApiSlovenija čez vikend bo mogoče vse tri dni obiskati med 9. in 18. uro. Z nakupom dnevne vstopnice imajo obiskovalci prost vstop na vse prireditve, ki ta dan potekajo na sejmišču. Z eno vstopnico pa lahko v petek obiščejo tri sejme, čez vikend pa še mednarodno prodajno razstavo ApiSlovenija. »Za tiste obiskovalce, ki bodo sejmišče obiskali več dni zapored, smo ohranili 2- (10,00 EUR) in 3-dnevne vstopnice (15,00 EUR), ki smo jih prvič uvedli v letu 2016. Zaradi zanimivega programa, predvsem na sejmu Altermed, je vsako leto več takih obiskovalcev, ki naše sejme obiščejo več dni zapored, zato njihovo pozornost nagrajujemo s cenejšimi večdnevnimi vstopnicami,« je na novinarski konferenci pred sejmi pojasnil izvršni direktor družbe Celjski sejem d.d. mag. Robert Otorepec. Cene vstopnic za sejme sicer že nekaj let ostajajo nespremenjene. Odrasle osebe bodo za dnevno vstopnico odštele 6,5 EUR, upokojenci, učenci, dijaki in študenti pa bodo za vstopnico odšteli 5,00 EUR.

22. FLORA – vrtnarstvo, cvetličarstvo in krajinska arhitektura

22. sejem FLORA bo letos v sejemski dvorani K, kjer bo tudi skupinska predstavitev članov Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, dolgoletnega pomembnega partnerja sejma Flora. Razstavljavci na Flori napovedujejo ugodne nakupe najboljših semen, sadik in zelišč, sadnega in okrasnega drevja, izbirati bo mogoče med trajnicami in enoletnicami, eko sadikami zelenjave in eko dišavnicami. V ponudbi bodo slovenske avtohtone sorte, po katerih je vse večje povpraševanje, saj domače sorte v našem podnebju najbolje uspevajo. Priložnost za spoznavanje in izmenjavo domačih semen bo znova tudi v okviru Štafete semen, ki jo na sejmišču prvi dan že tradicionalno pripravlja Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenija. Poleg izmenjevalnice semen, znanja, cepičev starih sadnih vrst in prikazov dobrih praks bo Ekoci skupaj s partnerji prvi dan pripravil še posvet Ali je samooskrba modni hit, tržna priložnost ali nujna aktivnost prihodnosti?

Bogato razstavno ponudbo sejma Flora, ki prinaša tudi opremo za vrtnarjenje in vrtno mehanizacijo, ponudbo loncev, korit in okrasnega posodja, zemlje, substratov, mineralnih in organskih gnojil ter sredstev za varstvo rastlin, bodo dopolnjevale še aktualne delavnice, predavanja in svetovanja za strokovno javnost in ljubitelje. Med drugim se bodo obiskovalci lahko podučili o negi orhidej (Tomažev evangelij gojenja in nege orhidej, Tomaž Jevšnik dipl. inž. agr., Ocean Orchids d.o.o.). Predavanja pripravljajo strokovnjaki Kluba Gaia (ustvarimo gozdni vrt, sobne rastline za zdravje), znana televizijska vrtnarka Metka T. Gomboc (govorila bo o ingverju v naših loncih in vrtovih ter pripravljala domača mazila), strokovnjaki podjetja Micronatura d.o.o. (zdrava tla za zdrave rastline; efektivni mikroorganizmi kot talni “probiotiki” ter Kompostiranje s fermentacijo? Efektivni Mikroorganizmi kot mikrobni dodatek), Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline, pa bo spregovorila o uspešnem pridelovanju čebulnic, čebule in njenih sorodnikov. Na sejmu Flora pa bo mogoče prisluhniti tudi prav posebnemu koncertu glasbe rastlin, ki ga pripravlja Ezoterijsko društvo Damanhur Slovenija.

Prava paša za oči pa bodo zagotovo tudi predstavitve cvetličarskih trendov – demonstracije izdelave šopkov in aranžmajev v izvedbi vrhunskih slovenskih cvetličarjev ter razstave tekmovalnih izdelkov mladih cvetličarjev, vrtnarjev in aranžerjev, ki se bodo na tradicionalnih tekmovanjih pomerili prvi sejemski dan. Tema tekmovanja mladih vrtnarjev je Kreativnost brez meja – moj sanjski vrt. Tekmovanje mladih cvetličarjev pa bo hkrati štelo tudi za izbor slovenskega predstavnika za Euroskills 2018. Mladi cvetličarji bodo morali izdelati tri izdelke, in sicer izdelati cvetlično kreacijo – fantazijo na temo Visoko, višje, najvišje. Drugi izdelek je Presenečenje, tretji pa v rokah vezani šopek na temo Najlepši šopek. Mladi aranžerji bodo letos ustvarjali kreacije z izdelki blagovne znamke Fructal. Prvi trije na tekmovanju in po en tekmovalec (z najboljšo uvrstitvijo) iz vsake šole, se udeleži tekmovanja Sloskills v letu 2018.

16. POROKA – vse za poroko 

16. sejem POROKA v sejemski dvorani L1prinaša top poročne trende, vrhunske kreacije na modni pisti, sejemske ugodnosti ter ideje in nasvete za popolni poročni dan. Na sejmu bo že sedmo leto zapored velika promocijska razstava poročnih šopkov, s katero želita Celjski sejem in Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS promovirati slovenske cvetličarne in njihovo kreativnost. Paša za oči pa bosta zagotovo tudi vrhunski modni reviji poročnih oblek (v soboto in nedeljo) ter predstavitev dijakov in študentov Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, ki bodo letos Slovensko poroko predstavili skozi mavrične poročne šopke.

Poroke letos bo po besedah Urške Slapar, želimo.si, organizatorke porok in dolgoletne razstavljavke na sejmu, zaznamovala domačnost in preprostost. Pri vizualni podobi poroke igra glavno vlogo narava in zelenje, v kombinaciji z lesom. Obvezni so pastelni topli toni, z dodatkom svetleče – zlate. Hrana, ki se bo stregla na poroki, mora biti čim bolj lokalna, z lokalnimi recepti. Seveda pa mora vsaka poroka po njenih besedah imeti osebni pridih para. To poroko naredi drugačno in posebno.

Za poročna oblačila je najpomembnejše, da se ženin in nevesta v njih dobro počutita. V podjetju VB oblačilni inženiring d.o.o. pravijo, da je to najlažje doseči z obleko izdelano po meri. Po njihovih besedah se še vedno večina moških najbolje počuti v klasični obleki. Za bolj glamurozne poroke ženini izberejo smoking, pari, ki se odločajo za preprostejši in sproščeno obleko, ki je velikokrat v naravi ali ob morju, izberejo športno eleganten stil.

Za ženske poročne obleke v Poročni agenciji Goga pravijo, da je zelo veliko čipke, kristalov, težke brokatne in makrame čipke, tatu čipke v zgornjih delih oblek (na sprednji ali hrbtni strani) in nekaj gladkih materialov (saten) s prosojnimi tkaninam (til, organza, zoržet …). Neveste si najpogosteje izposodijo poročne obleke princes kroja. Barve poročnih oblek pri ženskah so bela, smetana, šampanjec, slonokoščena, v rjavkastih odtenkih, z raznimi dodatki (belih, srebrnih ali zlatih kristalov). Nekaj nevest posega tudi po barvnih poročnih oblekah (roza, marelična, zelena, rdeča, modra, črna, rjava …). Pri moških pa so barve srebrna, ki je trenutno prevladujoča, siva, antracit, modra in črna.

Pri poročnih tortah pa je letos po izkušnjah slaščičarjev v Pohorki kavarni največ povpraševanje po tako imenovanih »naked cake« tortah, to pomeni, da so torte brez obmaza in največkrat dekorirane s svežim sadjem. Še vedno ostaja v trendu tako imenovane »ruffle cake« v vseh možnih barvah. V zadnjih letih pa je vedno več povpraševanje po tortah, ki so bolj ameriškega stila. To pomeni, da so torte višje od klasične velikosti. Seveda pa se še vedno ohranja klasična poročna torta, enostavna bela torta, dekorirana s cvetjem. V Pohorski kavarni tudi opazijo, da je vedno več povpraševanje po brezglutenskih tortah, veganskih in tortah brez laktoze.

13. ALTERMED – zdrav način življenja, zdravilstvo, zeliščarstvo, zdrava prehrana, naravna kozmetika in okolju prijazno bivanje

Vsi, ki skrbijo za svoje zdravje, in se želijo seznaniti znovimi zdravilnimi tehnikami, zdravim kuhanjem in super hrano za svoje dobro počutje in vitalnost, pa ne bodo zamudili 13. sejma Altermed, ki bo letos v večji sejemski dvorani L. Sejem znova prinaša več kot 100 predavanj in predstavitev najboljših mojstrov zdravega življenja.

V sodelovanju s projektom Skupaj za zdravje človeka in narave bodo letos v Celju posebno pozornost posvetili vitalnosti v tretjem življenjskem obdobju. Odnos do staranja in potreb, ki jih prinaša, naravne rešitve, ki so nam na razpolago, ter nujnost drugačnega razumevanja priložnosti in dragocenosti staranja bodo v ospredju zanimivih predavanj in delavnic.

Na Altermedu pa bo mogoče obiskati tudi sklop predavanj na temo tradicionalne indijske medicine, ki jih Celjski sejem pripravlja v sodelovanju s Hiša Ayurveda. Zanimiv bo tudi sklop predavanj na temo zdravega obdelovanja zemlje – permakulture, ki ga pripravljajo strokovnjaki iz Permakulturnega inštituta Maribor, prvič pa bo mogoče na sejmu prisluhniti tudi predavanju o homeopatiji (otroška homeopatska lekarna).

Na sejmu bo znova govora o rabi industrijske konoplje, pa tudi uporabi konoplje v medicinske namene. Evropski poslanec dr. Igor Šoltes organizira javni posvet Z industrijsko konopljo do inovativnih in okolju prijaznih izdelkov, novih delovnih mest in trajnostnega razvoja. S sogovorniki bo spregovoril o tem, kakšni so potenciali industrijske konoplje, kako jih izkoriščamo, kje je Slovenija primerjalno z ostalimi evropskimi državi, kje so ključne ovire za pridelavo in predelavo konoplje v Sloveniji ter kako z uporabo trajnostnih materialov, kot je to eko industrijska konoplja, narediti korak naprej k okolju bolj prijaznim izdelkom. Zadruga Konopko in Inštitut ICANNA pripravljata Mini konferenco na temo kanabinoidov v prehrani in zdravstvu. ONEJ – Društvo prekmurske pobude pa med drugim pripravlja predavanje o uporabi konoplje pri zdravljenju možganskih malignih bolezni, organizirali pa bodo tudi razgovor z bolniki – uporabniki konoplje in vsemi, ki jih zanima konoplja in njena varna uporaba.

Že tradicionalni nastop Eko šol na Altermedu bo v znamenju odgovornega ravnanja s hrano in lokalno pridelane hrane. V treh dneh se bo predstavilo kar 91 vrtcev, osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije. Otroci in dijaki bodo na demonstracijskem odru predstavili številne aktivnosti posameznih šol, v demonstracijski kuhinji pa bodo prikazali najraznovrstnejše načine priprave zdrave hrane, sadnih napitkov in namazov. Predstavili bodo lokalno pridelavo hrane, recepte iz domače kuhinje, zdravo življenje po receptih naših babic, dobrote iz babičine skrinje, zeliščarske recepte naših babic, gibanje v zdravem okolju, gibalne sposobnosti in uravnotežene odnose z naravo. Tudi na razstavnih prostorih bodo izpostavili pomen lokalne pridelave za zdravo in varno prehranjevanje ter obujanje tradicije receptov iz preteklosti v sedanjost in prihodnost kot vir kvalitetnega in zdravega življenja.

40. ApiSlovenija – dneva čebelarstva v Celju

40. ApiSlovenija, ki ga Celjski sejem pripravlja v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), zadnja leta beleži rast števila obiskovalcev in razstavljavcev na dogodku. Čebelarke in čebelarji obisk največjega sejma v širši regiji izkoristijo za ugodne nakupe opreme, pripomočkov in materialov za čebelarjenje pred začetkom sezone.

Mednarodno prodajno razstavo pomembno sooblikuje strokovni posvet, ki bo letos prvi dan (sobota, 11.3.) v znamenju razprave kako do zdravih in močnih čebeljih družin. Predsednik Apimondije Philip McCabe bo predstavil usmeritve svetovne čebelarske organizacije. O delu na področju čebelarstva v Evropskem parlamentu bo govorila Mariya Gabriel, svoje izkušnje s prekinitvijo zaleganja, predvsem vplivom na živalnost družin jeseni, pozimi in pomladi ter vplivom na donos medu bo predstavil Boštjan Noč, predsednik ČZS. Udeležbo na otvoritvi jubilejnega 40. ApiSlovenija je potrdil tudi predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar.

ČZS sicer že v petek, prvi dan spomladanskega sejemskega trojčka, dan pred začetkom ApiSlovenija na sejmišču pripravlja 4. mednarodno konferenco čebelarskih organizacij. Tema konference bo prenos čebelarskega znanja v prakso – do uporabnikov. Na področju čebelarstva se izvaja veliko raziskovalnih projektov tako doma kot v svetu. Skupna težava vseh organizacij, ki takšne projekte izvajajo, je prenos rezultatov do uporabnikov – čebelarjev. Zato bi radi na tokratni konferenci spregovorili o načinih obveščanja čebelarjev z novimi dognanji, s kakšnimi problemi se pri prenosu znanja srečujejo in najpomembnejšim vprašanjem ali čebelarji to znanje uporabljajo pri svojem delu s čebelam. Skupni cilj konference je seznanitev z dobrimi praksami na področju prenosa znanja v čebelarstvo, pojasnjujejo na ČZS.

Oddaj komentar