Jasna Golubič med 50 najboljšimi sodniki v taekwondoju na svetu

Slovenski šport je dobil novo priznanje v imenovanju Jasne Golubič, sodnice v taekwondoju med petdeseterico tistih posameznikov iz celega sveta, ki še ostajajo v igri za sojenje na olimpijskih igrah v Tokiu. 

Jasna Golubič spada med vidne posameznice, ki uveljavljajo slovenski taekwondo izven Slovenije. Poznana je med večimi tekmovalci, ki se udeležujejo najpomembnejših turnirjev na svetu, saj na njih v vlogi sodnice ocenjuje njihovo početje. V začetku marca ji je uspelo še do pred nekaj leti nedosegljivo.

Postala je prva slovenska sodnica, ki je prišla v ožji izbor petdesetih najboljših sodnikov na svetu, ki se potegujejo za sojenje na Olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Res je, da je pot do tja enako dolga kot je za tekmovalce, a ni več tako dolga kot je njen prehojen del.

Jasnina sodniška zgodba se je začela leta 2006, ko je tekmovalno uniformo zamenjala za tisto uradno, s kravato. Na začetku ni vedela, kaj ji nova pot prinaša. A je kmalu ugotovila, da uživa v sojenju borb. Ta hobi je postajal vse bolj primarni del njenega življenja. Iz tekme v tekmo je pridobivala izkušnje in nova znanja, ter s tem postajala vse boljša. Trajalo je nekaj let, da je bila pripravljena narediti naslednji premik v karieri in postati mednarodna sodnica. To se je zgodilo leta 2012, ko se je udeležila mednarodnega seminarja za sodnike, ki je bil takrat v Moskvi. V Rusiji je prišla do spoznanja, kako velik je svet taekwondoja in da lahko na Olimpijske igre prideš tudi kot sodnik. Takrat je to postal njen novi cilj. Kot novopečena mednarodna sodnica je začela soditi na večjih  evropskih tekmovanjih, kjer je ob pomoči in nasvetih starejših mednarodnih sodnikov pridobivala vse več kakovostnega znanja in izkušenj.

V letu 2017 se je zgodil preboj, ko so jo vedno bolj začeli vabiti na tekme svetovnega nivoja. In takrat se je tudi odločila, da bo sledila svojim sanjam. Leta 2018 je naredila še korak dalje k »boljšemu« življenju in je odšla iskat srečo v Kanado. Istega leta je bila izbrana med dvajset sodnikov, ki so sodili na Olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu. To je bila tista »mini olipijada«, ki je pomenila tako velik osebni dosežek, kot dosežek za celotni taekwondo v Sloveniji. Potem je prišlo letošnje leto in vabilo na selekcijski izbor sodnikov za Tokio 2020.

Golubičeva začenja zadnjo etapo, v kateri bo morala vložiti še več truda. Pred petdeseterico sodnikov je dobro leto dodatnega ocenjevanja, ki bo prisotno na vseh velikih tekmovanjih.

Oddaj komentar