Zlata lisica tokrat v znamenju slovesa Tine Maze

V Mariboru je vse pripravljeno za 53. izvedbo tekmovanja za Zlato lisico. Danes bo najprej na sporedu veleslalom za svetovni pokal alpskih smučark. Na startu bo tudi šest Slovenk. Ana Drev bo nosila startno številko 15, Ilka Štuhec 31, Tina Maze 34, Katarina Lavtar 35, Tina Robnik 38, slovenske nastope bo sklenila Meta Hrovat s številko 57.

 

Tina Maze v ciljni areni na Snežnem stadionu. Foto: Aljaž Sedovšek
Tina Maze v ciljni areni na Snežnem stadionu. Foto: Aljaž Sedovšek

Današnja tekma bo še zlasti posebna, ne le zaradi tega, ker gre za 53. izvedbo tega tekmovanja in ker organizatorji pričakujejo množično navijaško podporo, temveč zaradi poslovilnega nastopa najuspešnejše slovenske športnice vseh časov, ki bo na pohorski strmini uradno končala osemnajstletno športno pot na najvišji tekmovalni ravni.

Tina Maze je že na začetku sezone na novinarski konferenci v Söldnu napovedala, da se želi od tekmovalnega smučanja posloviti pred domačimi navijači v Mariboru. Kljub temu, da gre za poslovilno, po vsej verjetnosti zadnjo tekmo najuspešnejše slovenske alpske smučarke v svetovnem pokalu, pa želi 33-letna Mazejeva tekmovati in se boriti za nastop v finalu, s čimer bo dejansko prekinila skoraj dveletni tekmovalni premor. Mazejeva je zadnjič v svetovnem pokalu tekmovala marca 2015.

Nekaj posebnega je tekma tudi za prizadevne pohorske organizatorje, ki jim je letos vreme naklonilo mrzle temperature, če že ni bilo snežnih padavin, da so lahko pripravili odlično progo. Po letih agonije in težav na Mariborskem Pohorju letošnje tekmovanje pomeni nov zagon za razvoj alpskega smučanja v drugem največjem slovenskem mestu, in sicer pod okriljem novega Alpsko smučarskega kluba Branik.

Šesti veleslalom v sezoni bo odprla tekmovalka iz Liechtensteina Tina Weirather, ki je na javnem žrebanju prvih petnajst startnih številk na polnem Trgu Leona Štuklja izbrala številko ena.

Začetek 1. vožnje bo ob 9.15, finalna pa bo na sporedu ob 12.15. V nedeljo bo na sporedu še slalom.

Najboljše tri v kombinaciji pohorskega pokala, torej veleslaloma in slaloma, bodo prejele tradicionalne zlate broške iz rumenega, belega in rdečega zlata, ki predstavljajo znak Zlate lisice. Gre za tradicionalne nagrade najboljšim v pohorski kombinaciji od leta 1995, pred tem so na Zlati lisici najboljše v kombinaciji obeh tekem dobile za nagrado lisičje kožuhe – zlate, srebrne in bronaste lisice. Tekmovalka, ki je osvojila Zlato lisico dvakrat zapovrstjo ali trikrat v presledkih pa prejme diamantno lisico.

Prve tri tekmovalke v vsaki disciplini bodo prejele pokale, prvih deset pa tudi denarne nagrade. Nagradni sklad za posamezno tekmo znaša 110.560 evrov. Prvo mesto bo prineslo 41.711 evrov, 2. mesto 18.091 evrov, 3. mesto 9046 evrov, 4. mesto 6533 evrov, 5. mesto 4523 evrov, 6. mesto 3518 evrov, 7. mesto 2714 evrov, 8. mesto 2212 evrov, 9. mesto 1809 evrov in 10. mesto 1658 evrov.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar