Bo 57. Zlata lisica zaradi višjih temperatur in vremena ogrožena?

Slika z 51. Zlate lisice

Otoplitev povzroča skrbi prirediteljem 57. Zlate lisice na Mariborskem Pohorju. Organizatorji so sicer pozitivni zaradi vremenske napovedi, ki konec tedna obljublja temperature pod lediščem in možnost priprave umetnega snega. Snežna kontrola je napovedana 7. januarja, a bi jo radi prestavili.

Še pred tednom dni so bili obeti za tekmi 16. in 17. januarja dobri, že takrat pa so organizatorji napovedali, da potrebujejo dva hladna dneva, da pripravijo še preostale potrebne količine snega. Vremenski zasuk povzroča skrbi predvsem v spodnjem delu, kjer bo težko pripraviti potrebnih 40 cm snežne podlage. Toplo vreme in dež sta namreč odnesla del snežnih zalog, s tremi mrzlimi dnevi pa bi bila tekma lahko rešljiva. “Imeli smo dež in precej visoke temperature, ki so nas spravljali v slabo voljo. Toda na vse že gledamo z več upanja. Napovedi za prihodnjih 15 dni namreč govorijo o tem, da prihaja nekaj snega, nato pa mrzlo in stabilno vreme. Proga je trenutno pripravljena do Trikotne jase, potrebujemo pa hladno vreme, da zasnežimo zadnji del, torej slalomsko progo,” v pogovoru s slovenskimi mediji upanja ne izgublja generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice Srečko Vilar.

Želijo prestavljeno snežno kontrolo

Želja mariborskih prirediteljev je zdaj tudi prestavitev snežne kontrole, ki je napovedana za četrtek, saj realnih možnosti za pripravo proge do takrat ni, prav konec tedna pa naj bi se vreme spremenilo. Bržkone se bodo predstavniki Mednarodne smučarske zveze (Fis) v koronski sezoni prilagodili, saj je težko najti nadomestne prireditelje. “V resnici niti ni tako pomembno, kdaj res pridejo. Skupaj s Fisom moramo izdelati načrt za tekmo. Tudi oni podrobno spremljajo položaj na terenu in vremensko napoved. Tukaj gre za dogovor, ki ga moramo doseči skupaj,” pa je za STA v zvezi s tem poudaril Mitja Dragšič.

Maribor ali Kranjska Gora?

Nekateri mediji poročajo tudi, da zaradi situacije s koronavirusom ni možna selitev tekme v Kranjsko goro. Dragšič je to zanikal: “O tem res ne razmišljamo, saj je zaenkrat naš edini cilj tekma v Mariboru. Ne vem pa, zakaj bi situacija z virusom preprečevala selitev. V Kranjski gori imamo partnerje in prijatelje, s katerimi smo že večkrat uspešno sodelovali. Kar pa se virusa tiče, ta je povsod v Evropi, tako v Mariboru kot v Kranjski gori, zato ne vem, kaj bi se v zvezi s tem ob selitvi spremenilo.” Dragšič je bolj osredotočen na pripravo proge pod Pohorjem. “Moramo ostati potrpežljivi, ko pa bo vreme primerno, pa nas čaka delo na polno. Vodne zaloge je dovolj in glede na kapacitete lahko v treh dneh z našimi topovi poskrbimo za tekmo.”

Težave s snegom pa postajajo stalnica tekme v Mariboru. V zadnjih desetih letih so lisičke na Pohorju manjkale na petih prireditvah, nazadnje lani, ko so smučarke še enkrat več gostovale na Vitrancu.
Vir:Lokalec.si

Oddaj komentar