Slovenski košarkarski veterani v Mariboru osvojili največ medalj

V Mariboru se je končalo jubilejno deseto FIMBA evropsko prvenstvo v veteranski košarki, ki se ga je udeležilo 1700 igralcev in igralk iz dvajsetih držav. Vidno vlogo so odigrali tudi slovenski udeleženci, ki so osvojili doslej rekordno bero osmih medalj, od tega polovico zlatih.

Naslov evropskih prvakov so osvojile štiri moške ekipe. V najmlajši konkurenci nad 35 let so pokal in zlata odličja pripadla domači ekipi RAMS, ki je v finalu z 72:67 premagala Estonce, za zmago pa je 24 točk prispeval Gregor Auer. Visoke cilje so uresničili košarkarji ekipe Mamut, ki so v finalu nad 40 let s 87:72 ugnali nasprotnike iz Italije, prvi strelec pa je bil s 24 točkami Goran Jagodnik.

Z lahkoto so svoje delo na prvenstvu pričakovano opravili košarkarji v konkurenci nad 55 let, kjer je Slovenija v finalu s kar 91:56 odpravila Nemce. Prvi strelec finala je bil Mariborčan Darko Mirt, s po 19 točami pa sta k zlati medalji veliko prispevala tudi Slavko Kotnik in Dušan Hauptman. V isti konkurenci so bron osvojili košarkarji Veteranskega košarkarskega društva (VKD) Štajerska, za katere je v tekmi proti Rusom 19 točk prispeval nekdanji ostrostrelec Matjaž Tovornik.

Vrhunec prvenstva za VKD Štajerska, ki je bilo tudi organizator najbolj množične letošnje športne prireditve v Mariboru, je bila osvojitev naslova evropskih prvakov v kategoriji nad 50 let. To je bila tudi najbolj napeta finalna tekma prvenstva, saj so Italijani začeli zelo odločno in si hitro priigrali celo 15 točk razlike. Ko je njihova strelska učinkovitost nekoliko popustila, so jih Štajerci ob bučni podporo svojih navijačev le ujeli in si po napeti končnici s košem nekaj sekund pred koncem tekme zagotovili zmago s 74:73. Za zmagovalce je 16 točk prispeval Vladimir Rizman.

Med 23 slovenskimi ekipami je bilo tudi nekaj ženskih, ki prav tako niso ostale praznih rok. V finale so se uvrstile ljubljanske veteranke, ki so osvojile srebrno odličje, potem ko so morale priznati premoč nasprotnicam iz Nemčije. Te se bile boljše z 71:65, Slovenkam pa ni pomagalo niti 23 točk Rankice Šarenac. Bronasti odličji sta osvojili še ekipi mariborskih Bučk v konkurenci nad 35 let ter ekipi Slovenija nad 60 let.

Z manj uspeha, a dovolj častno, so na prvenstvu v ženskih kategorijah igrale še ekipe Kranja, Mengša in mariborske Rakete, med moškimi so zmage nabirali še košarkarji iz Grosuplja, Polzele, Cerknice, Kočevja in Portoroža. Za ekipo Prul je igral tudi predsednik FIMBA Europe Vincenc Butala, Slovenija pa je imela kar dve ekipi tudi v kategoriji nad 70 let. V eni je gostoval legendarni zadarski košarkar Pino Gjergja, ki je lani dopolnil 80 let.

Druga najuspešnejša reprezentanca na prvenstvu v Mariboru je bila Rusija, ki je prav tako osvojila štiri zlata odličja, ob tem pa še dve bronasti. Nemčija je nanizala tri zlate medalje, dve srebrni in eno bronasto, naslovi evropskih prvakov pa so odšli še v Litvo, Moldavijo in Črno goro. Slednja po lanski osvojitvi naslova svetovnih prvakov nadaljuje niz neporaženosti, del te ekipe pa je tudi črnogorski predsednik Milo Đukanović, ki je tokrat ekipo zaradi poškodbe spremljal le s klopi.

Organizatorji evropskega prvenstva so v Maribor pripeljali rekordno število 129 ekip in tako še popestrili dogajanje na Festivalu Lent. Celotno dogajanje je navdušilo vse udeležence, predstavniki FIMBA pa so dogodek označili kot vrhunsko organiziran.

Na torkovem osrednjem družabnem dogodku, ki se ga je udeležil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, so razglasili naslednjega gostitelja evropskega prvenstva. Predsednik organizacije FIMBA s sedežem v Buenos Airesu Ruben Lamas je uradno napovedal, da bo slednje čez dve leti potekalo v španski Malagi. Še prej veteranske košarkarje naslednje leto čaka svetovno prvenstvo v finskem Espooju.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar