Ilka Štuhec pripravljena za vrnitev na bele strmine

Ilka Štuhec

Za Ilko Štuhec je zelo produktivno poletje, ki ga je izkoristila za polnjenje baterij ter ustvarjanje pogojev za vrnitev na smukaške steze. Z novo ekipo se je odlično ujela, navdušuje jo sveža energija in je pripravljena prevzeti štafeto od kolesarjev in odbojkarjev, ki so poskrbeli za novo športno evforijo Slovencev.

Začetek leta je bil za Mariborčanko v znamenju vnovičnega vzpona na vrh. Na svetovnem prvenstvu v Areju je ubranila smukaški prestol za še drugi naslov svetovne smukaške prvakinje. Uspehu pa je sledil nov padec, poškodba levega kolena in vnovična rehabilitacija, tokrat sicer brez operacije, ki jo je spodbudila k samorefleksiji in spremembam vzorcev razmišljanja.

Po koncu zime, v kateri se zaradi poškodbe ni mogla boriti za smukaški globus, se je razšla s trenerjem Grego Koštomajem in kineziologinjo Anjo Šešum. “Po določenem času so potrebne menjave. Kaj so bili razlogi pri taki odločitvi, ni treba prati v javnosti. Imeli smo se super, naredili smo ogromno. Ampak bil je čas, da gremo naprej, vsak po svoje,” je postavila piko na i na prejšnje obdobje in se obrnila proti novemu.

Junija je predstavila nove sodelavce, s katerimi se je, kot je dejala na uradni predstavitvi reprezentanc pred tekmovalno sezono v Kopru, odlično ujela. To je za njo pomembno, glede na to, da so 300 dni na leto skupaj.

“Dobro se razumemo. Super delamo,” je zadovoljna Štuhčeva. Z novim švicarskim trenerjem Stefanom Abplanalpom pa je “v bistvu bilo, kot da se poznamo že od vedno, kot da sodelujemo vrsto let”.

Priprave v Čilu je prečrtala, kar se je izkazalo za vizionarsko odločitev. “Marsikatera ekipa je odpovedala trening v Čilu ali so iskali alternative, ker tam ni bilo snega, v Evropi pa je bilo v redu. Dobili smo, kar smo potrebovali in kar smo iskali. Priprave v Saas Feeju so bile res vrhunske, boljše ne bi moglo biti,” je bila dobro razpoložena.

“Stopila sem na smuči in se odpeljala, kot da ni bilo nič. Kar me je res veselilo, tudi ostali majhni detajli, enostavno funkcionira vse skupaj. Nisem še od prvega trenutka, ko sem stopila na smuči, na sto odstotkih, mislim pa, da smo dosti dlje, kot sem mislila, da bom,” je dejala Štajerka.

“Veseli me, da na kondicijskem področju lahko delam stvari, za katere sem mislila, da jih več nikoli ne bom mogla delati. Napredek v kondiciji se zelo pozna tudi na mojem smučanju. Prišla sem, stopila na smuči, se odpeljala in lahko trenirala prav vse, kar smo hoteli. Ko sem stopila na smuči, je bilo kot da nisem nikoli izpustila pol leta,” je bila zadovoljna.

“Koleni sta super. Zelo dobro. Desno ima svoje ‘fore’ kot vedno, čisto nič novega, nič presenetljivega, levo pa je čisto super, kot novo,” je opisala zdravstveno stanje.

V Söldnu 26. oktobra, na dan svojega 29. rojstnega dneva, na veleslalomskem uvodu v sezono svetovnega pokala ne bo na startu. Prve tekme jo čakajo 6., 7. in 8. decembra, dva smuka in superveleslalom v Lake Louisu v Kanadi.

“Do takrat lahko naredim še marsikaj. Predvsem je treba pametno razporediti treninge in počitek,” je dejala.

Predvidoma okrog devetega novembra jo čaka pot čez lužo v ZDA, kjer bo tri tedne v Copper Mountainu pilila še zadnje podrobnosti pred tekmami. Do takrat pa ima v načrtu tudi vnovičen dvotedenski postanek v Saas Feeju.

“Smučati sem začela konec avgusta. In nismo vedeli, kako bo. Če bi bilo karkoli narobe, smo bili dosti blizu, da lahko reagiramo, da ne izgubljaš časa s potjo, ne spreminjaš časovnih pasov, kar vsakič vseeno pusti nekaj posledic. Na koncu se je tako ali tako obrnilo, da smo bili na najboljšem možnem prizorišču v Evropi,” je še dejala.

Zelo ji pomaga tudi švicarski proizvajalec smuči Stöckli: “Vedno iščemo napredke in želimo izboljšati detajle. Zdaj smo tako daleč, da kar si jaz izmislim, to takoj naredijo.”

Pri tem je odločilna pomoč serviserja Aleša Sopotnika, ki ji je pripravil tudi “rakete”, s katerimi je drugič posegla po smukaškem vrhu: “Vem, kaj približno bi rada, je pa res, da zna Aleš to boljše ubesediti. Torej, koliko naj dajo aluminija, kako debel naj bo les. To je bil naš input že od prej, zdaj so naše predloge upoštevali in naredili vse, kar imam. In zdaj imam iz tega nabora ‘milijon’ smuči in moram izbrati tiste, ki mi najbolj ustrezajo.”

Navdušuje jo tudi sveža energija, ki sta jo prinesla kondicijski trener Jani Gril in fizioterapevt David Kukovec: “Bilo je ogromno novega. Nekaj treningov sva naredila skupaj s Štefanom Hadalinom, kar je bila seveda dodatna popestritev.”

Letos so se poslovili Lindsey Vonn, Aksel Lund Svindal, Marcel Hirscher: “Meni osebno zaradi tega ne bo čisto manj lažje. Verjamem, da nihče ne počiva, vsi treniramo, vsi si želimo super rezultatov, vsi za to delamo, bo pa kmalu čas, ko se srečamo.”

Bila je med glasnimi navijači srebrnih slovenskih odbojkarjev ter je doživela evforijo v Stožicah: “Noro, bilo je res fascinantno, dvorana odmeva, sliši se, kričali smo Zdravljico, jaz nisem ravno pela, se mi je pa naježila koža ob vsaki točki in potem ob zmagi. Res je fascinantno opazovati nekaj tako od blizu. Je povsem drugače kot v smučanju, kjer se tudi lahko nekdo nekaj dere na progi, samo da ga ne slišiš.”

“To, da so športniki dobri v kolesarstvu, odbojki, tako, kot so bili košarkarji nekaj let nazaj, tudi nam da zagon in zdaj za zimo počasi mi verjetno prevzamemo štafeto,” je sklenila Štuhčeva.
Vir:Lokalec.si

Oddaj komentar