V slovenskih vrtcih in domovih za starostnike se širijo okužbe s tem virusom

Fotografija je simbolična. Vir: pixabay.com

NIJZ sporoča, da so v zadnjem času iz vrtcev in domov za starostnike na Gorenjskem in v Prekmurju poročali o večjem številu okužb prebavil.

Točnega števila okužb se ne da ugotoviti

Na NIJZ pravijo, da se se v tem času nekatere virusne okužbe pojavljajo pogosteje kot druge, najverjetneje jih povzročajo norovirusi in rotavirusi. Slovenske novice so objavile, da prihaja do simptomov, ki sicer pridejo nenadno in so večinoma kratkotrajni, od bruhanja, slabosti, želodčnih težav, driske, vse to so namreč zaznali januarja in februarja. V tem času je to tudi značilno. NIJZ pa je dobil v zadnjem času več poročil o okužbah v vrtcih in domovih za starostnike, omenili so tudi, da je verjetno prišlo do okužb tudi v zasebnih prostorih državljanov, a te evidence na NIJZ ne vodijo.

Več bolezenskih znakov

So pa poudarili, da gre pri norovirozi za zelo nalezljivo virusno črevesno obolenje. Norovirusi se sicer prenašajo s stikom med ljudmi, preko kontaminirane hrane in vode in z dotikanjem kontaminiranih površin. Bolezenski znaki se lahko razvijejo hitro ali pa počasi, vodijo pa od bruhanja, preko driske do slabosti, bolečin v želodcu. Bolnik lahko dobi tudi zvišano telesno temperaturo.

Otroci, ki imajo drisko, naj ne gredo v vrtewc oziroma šolo

Okužbe se preprečuje s pravilnim umivanjem rok, pranjem sadja in zelenjave, čiščenjem površin, kjer se pripravlja hrana, in drugih. Pomembno je, da otroci, ki imajo drisko, ne gredo v vrtec oziroma šolo.

Oddaj komentar