V drugi krog Pahor in Šarec

Današnje volitve predsednika republike še niso prinesle zmagovalca. Nihče izmed kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev. Sledi drugi krog, v katerem se bosta 12. novembra, pomerila Borut Pahor, ki ga je podprlo 47,11 odstotka volivcev, in Marjan Šarec, za katerega jih je glasovalo 24,96 odstotka.

 

Neuradni delni izidi glasovanja po skoraj vseh preštetih glasovnicah kažejo, da je med deveterico kandidatov Pahor sicer dobil daleč največ glasov, a bi za izvolitev v prvem krogu volitev potreboval večinsko podporo volivcev. Tako se bo Pahor kot neodvisni kandidat čez tri tedne pomeril z drugouvrščenim Šarcem, ki kandidira s podporo svoje liste.

Na tretjem mestu je kandidatka SDS Romana Tomc, ki je prejela 13,72 odstotka glasov, kandidatka NSi Ljudmila Novak pa je dobila 7,21-odstotno podporo.

Na peto mesto se je z 2,23-odstotno podporo uvrstil Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija), sledijo kandidat stranke Slovenija za vedno Boris Popovič (1,8 odstotka), kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič (1,72 odstotka), kandidatka SLS Suzana Lara Krause (0,77 odstotka) in kandidatka stranke Za otroke! Angelca Likovič (0,57 odstotka).

Današnje volitve je zaznamovala tudi nizka volilna udeležba. Na volišča je po zadnjih podatkih prišlo le 43,17 odstotka volilnih upravičencev. To je najnižja udeležba v prvem krogu predsedniških volitev doslej, na zadnjih volitvah leta 2012 je denimo na volišča v prvem krogu prišlo 48,41 odstotka volivcev.

Na končne izide volitev pa bo treba počakati še dober teden. V ponedeljek bodo namreč danes oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije – na ta način so lahko glasovali volivci v domovih za ostarele, bolnišnicah in zaporih.

Čez teden dni, 30. oktobra, pa bodo prešteli tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. Volivcev s stalnim prebivališčem v tujini je sicer 91.068, vsem pa je Državna volilna komisija po pošti poslala volilno gradivo.

Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja, ki pa še ne bodo uradni. Postopek ugotavljanja uradnega izida prvega kroga volitev mora biti končan do 3. novembra.

Volivci se bodo na volišča znova odpravili 12. novembra. Izbirali bodo med kandidatoma, ki sta v prvem krogu prejela največ glasov, torej Pahorjem in Šarcem. Kandidata, ki se bosta pomerila v drugem krogu, bosta imela nekoliko krajšo volilno kampanjo, kot je bila pred prvim krogom. Sicer pa bo tritedenska kampanja potekala po enakih pravilih kot pred prvim krogom.

V drugem krogu bo izvoljen tisti kandidat, ki bo dobil več glasov volivcev.

Državna volilna komisija stroške drugega kroga volitev ocenjuje na okoli dva milijona evrov. Volivci ne bodo prejeli novega obvestila o volišču, saj bo tisto, ki so ga prejeli pred prvim krogom volitev, veljalo tudi za drugi krog.

Petletni mandat bo novoizvoljeni predsednik nastopil 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku mandat izteče dan prej. Še prej bo novoizvoljeni predsednik zaprisegel pred državnim zborom.

Vir: Lokalec.si

1 KOMENTAR

  1. Vse zakonite-nezakonite volitve kot imamo v Sloveniji niso demokratične volitve! V kolikor imamo v Sloveniji Ustavo bi morali opraviti spremembo ” DA SE VOLITEV UDELEŽIJO VSI DRŽAVLJANI OBVEZNO”!
    Takšen rezultat volitve za predsednika države RS, kot smo doživeli v letu 2017, je nenormalen in nedemokratičen! Politika je nad gospodarstvom ! Dokler bo stanje takšno, potem nimamo več kaj pričakovati državljani RS!

Oddaj komentar