SMC na volitve s programom Bolje za vse

Vir: arhiva Lokalec.si

Člani kongresa SMC so v Mariboru po tistem, ko so predsedniku Miru Cerarju podelili še en mandat na čelu stranke, potrdili tudi program dela za prihodnja štiri leta. Program, ki so ga poimenovali Bolje za vse, po besedah vodje programske konference Aleksandra Kešeljevića obsega 175 ukrepov na 21 področjih in v njem, kot trdi, ni nerealnih obljub.

Slovenija, kot jo vidi SMC v načrtu za njeno prihodnost, je pravična, digitalna, zelena, zdrava in varna država, v kateri bo življenje boljše za vse.

Kešeljević je v predstavitvi izpostavil, da je tokratni program v primerjavi s tistim pred štirimi leti bistveno bolj konkreten, kar izhaja tudi iz njihove izkušnje in poznavanja sistema. Pri oblikovanju programa so se po njegovih navedbah navezali na Strategijo razvoja Slovenije 2030, osnovne vrednote stranke ter na okoljske in družbene izzive, ki danes temeljno preoblikujejo svet.

Miro Cerar, predsednik vlade

Med ukrepi na področju zelene Slovenije se program med drugim osredotoča na varovanje naravnih virov in večjo energetsko samooskrbo, na trgu dela pa med drugim program omenja ustanovitev zadruge za prekarne delavce za povečanje socialne varnosti. Na področju digitalne Slovenije je Kešeljević med drugim navedel brezplačen vrtec za vse otroke eno leto pred začetkom šolanja.

Sicer pa program ponovno izpostavlja dolgoročno stabilne in razvojno naravne javne finance. Na seznamu ciljev je tudi znižanje progresije na dohodninski lestvici za povišanje neto plač in prilagoditev sistema plač v javnem sektorju za bolj pravično nagrajevanje ter nadaljevanje boja proti korupciji.

V razpravi o programu, ki so ga člani kongresa potrdili z enim vzdržanim glasom, je bilo slišati nekaj kritik in vprašanja glede izzivov na področju šolstva, zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Eden od razpravljavcev je denimo opozoril, da pogreša opredelitev vrednot, pri čemer je izpostavil področje šolstva, ki da se preveč osredotoča zgolj na podajanje znanj, premalo pa je govora o vzgoji.

Cerar, ki je v svojem kandidacijskem govoru ponovno izpostavil zavezanost vladavini prava, verjame, da je volilni program odličen in da bo prepričal volivce, da jim ponovno podelijo zaupanje, da prevzamejo vodilno vlogo tudi v prihodnji vladi.

V kakšni koaliciji se vidi v prihodnjem mandatu, Cerar ni konkretno odgovoril. Izpostavil je povezovalno vlogo SMC in napovedal pogovore z vsemi stranmi ter možno sodelovanje tudi s kakšno stranko z desnega političnega pola, a ne s SDS. “Verjamem, da mora imeti SMC vodilno vlogo v prihodnji vladi, sicer se bomo vrnili v stare tirnice oz. stare prakse, ki so nas pripeljale v krizo,” je dejal.

Stranki sicer ta trenutek javnomnenjske ankete namenjajo bistveno manj podpore, kot jo je dobila na zadnjih volitvah. Na vprašanje, kako bodo prepričali volivce, je Cerar odgovoril, da so danes naredili prvi večji korak. Po njegovem prepričanju ne bodo dokazali ne le tega, da so Slovenijo znali potegniti iz krize, pač pa tudi to, da imajo vizijo za prihodnost.

Tudi podpredsednika stranke Milan Brglez in Simona Kustec Lipicer sta prepričana, da lahko SMC na volitvah s pravo strategijo in vizijo ter dobrimi rezultati minulega dela doseže dober rezultat. Po Brglezovih besedah merijo na vodilno vlogo v naslednji vladi, vodja poslanske skupine SMC pa je poudarila, da imajo zadnjo besedo volivci.

Podobno kot Cerar je Brglez izpostavil povezovalno vlogo SMC. “Takih, kot smo mi, ni. Še vedno smo novi, še vedno znamo kaj narediti drugače in samo to nam bo prineslo prihodnost. Drugi se bodo preprosto skregali med sabo, če ne bo nas, ki bomo preprečili, da gredo v radikalne smeri,” je dejal.

SMC je danes na kongresu podprl tudi vodja poslanske skupine Alde v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt. V nagovoru je poudaril, da sta stabilnost in mir v Evropi mogoča le, če celotna regija Zahodnega Balkana spoštuje predpise EU, če se izvajajo reforme in so rešeni mejni spori. Po njegovem mnenju bi na tem področju Evropska komisija morala narediti več.

Kot je prepričan, potrebujemo več voditeljev, kot je Cerar, ki dosegajo konkretne rezultate, rešujejo spore v regiji, lahko krepijo pravno državo in spoštujejo mednarodne sporazume. Po njegovi oceni je to edina prava pot, saj da Zahodnega Balkana ne bodo stabilizirali in ohranili uspešne Slovenije “komedijanti”, prav tako ne bodo imitatorji madžarskega voditelja Viktorja Orbana ohranili Slovenije v središču Evrope. “Lahko vam povem, zadnje, kar potrebujemo v Evropi, je vlada pod vodstvom SDS,” je dodal.

Na nekatere probleme, s katerimi se sooča vlada pod vodstvom SMC, pa je danes ponovno opozoril sirski begunec Ahmad Šami, ki je s turško družino, ki ji je Slovenija zavrnila prošnjo za azil, v spremstvu predstavnikov delovne skupine za azil nepričakovano prišel v avlo mariborskega Narodnega doma, kjer je potekal kongres.

SMC so po besedah Mihe Blažiča, ki je spremljal omenjene, želeli opozoriti na kršitve človekovih pravic, ki se po njihovem mnenju dogajajo v tem mandatu oz. pod okriljem ministrice za notranje zadeve iz kvote SMC Vesne Györkös Žnidar.

Györkös Žnidarjeve sicer med udeleženci današnjega kongresa ni bilo, prav tako ne ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Kongresa se je skupaj z gosti udeležilo okoli 370 ljudi.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar