Šarec ob odhodu Lebna zahteval še odhod Topolka

Predsednik vlade Marjan Šarec je sporočil, da sta se z Juretom Lebnom, ki mu je ponudil odstop z mesta ministra za okolje in prostor zaradi afere maketa, odločila, da bi v pregretih razmerah težko nadaljeval delo. Lebna ceni in meni, da 15 let nismo imeli tako dobrega okoljskega ministra. Zato želi, da njegov naslednik nadaljuje njegovo delo.

Premier ob tem zahteva tudi odstop direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka. Če ta ne bo odstopil, Šarec pričakuje, da bo ukrepala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Po današnjem pogovoru z Lebnom, nekdanjim vodjem projekta drugi tir, je Šarec večkrat izpostavil njegovo dobro delo na ministrstvu za okolje in prostor. “Upam si trditi, da 15 let nismo imeli tako dobrega ministra na resorju okolja in prostora. Je prvi, ki je po dolgem času začel premikati stvari, šel na teren in mi redno poročal,” je dejal Šarec in ocenil, da si je Leben resnično prizadeval za spremembe.

Odločitev, da sprejme njegov odstop, sta po premierjevih besedah sprejela skupaj. Bila je, tako Šarec, izredno težka, saj ceni operativnost in ne mara filozofiranja. V kolikor bodo organi pregona ugotovili, da Leben pri naročilu makete drugega tira med Divačo in Koprom ni storil nič narobe, Šarec v prihodnje ne izključuje morebitnega sodelovanja z njim. “Zato to ni zaključek, ampak ohranjava stike naprej,” je poudaril. Leben je bil po njegovi oceni “žal vnaprej obsojen”, vendar sta se odločila, da bo to prava pot.

Afera z naročilom makete drugega tira je še iz mandata prejšnje vlade, zato Šarca čudi, zakaj so ti očitki prišli šele čez leto dni “na plano, če pa so vsi tisti, ki so bili tako dobro obveščeni po televiziji razlagali razne stvari, zakaj se ni ukrepalo prej”.

Šarcu se ob veličini dejanja, ki jo je bil s ponujenim odstopom sposoben Leben, ne zdi prav, da bi ceno dejanj iz preteklih mandatov nosil le on. Če Topolko ne bo odstopil, pričakuje, da bo Bratuškova predlagal njegovo razrešitev. Prav tako pričakuje, da bodo “odgovornost nosili” tudi vsi drugi ljudje, ki so sodelovali v korespondencah, v katerih naj bi se dogovarjali za izvedbo javnega razpisa.

“Od resorne ministrice pričakujem, da bo poskrbela, da ne bo samo Jure Leben nosil politične odgovornosti. Da ne bodo psi lajali, karavana pa bo šla dlje,” je dejal. To se mu zdi pomembno, saj ocenjuje, da so v Sloveniji pogosto tarča očitkov ministri in državni sekretarji, nekateri – ne vsi – uradniki pa mirno opravljajo svoje delo naprej. “Če je minister sprejel odgovornost za nekaj, kar se niti ne tiče njegovega sedanjega dela, potem je prav, da drugi deležniki v tem primeru nosijo svoj del,” je dodal.

Šarec vztraja, da ga objava različnih elektronskih sporočil v medijih ni prepričala, da je Leben komur koli naročil, kateri izvajalec naj bo izbran. Logično pa se mu zdi, da odstopi Topolko.

Glede na to, da je bil in je še Leben po Šarčevih besedah, kljub poškodbi noge, zelo operativen minister, bo tudi od njegovega naslednika zahteval enak tempo. Premier si namreč želi kontinuiteto Lebnovega dela na ministrstvu za okolje; če SMC ne bo ponudila ustreznega človeka, ga bo treba iskati zunaj politike, je poudaril. Pridržuje si tudi pravico, da bo sam odločil, ali je kandidat primeren ali ne. “Minister Leben je delo opravljal odlično, svoje delo bo opravljal do imenovanja novega ministra,” je dejal premier.

Ob tem so naknadno v kabinetu predsednika vlade pojasnili, da bo postopek menjave ministra seveda tekel v skladu s poslovnikom DZ. Ta določa, da premier o odstopu ministra pisno obvesti predsednika državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejemu odstopne izjave. Obvestilo o odstopu ministra se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Šteje se, da je ministru prenehala funkcija, ko je bil DZ na seji obveščen o odstopu. Predsednik vlade mora v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Šarec je pojasnil še, da ne gre primerjati različnih odstopov v mandatu sedanje vlade. Gre namreč za primer iz preteklega mandata, zato sam ne more presojati, ali so zadeve take, medtem ko je v ostalih primerih lahko sam kot predsednik vlade spremljal dogajanje. “Vsak ima svojo zgodbo,” je dodal.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar