Mestni svetniki za selitev knjižnice v stavbo nekdanje Probanke

Mariborski mestni svetniki so uspeli zagotoviti potrebno prisotnost na izredni seji, na kateri so po propadlem poskusu izvedbe dopisne seje po triurni razpravi potrdili dokument identifikacije investicijskega projekta za umestitev Mariborske knjižnice v nekdanjo stavbo Probanke.

Po tem, ko je Mestni upravi prejšnji teden zmanjkal le en glas, da bi dokument potrdili že na dopisni seji, je moral danes sicer odsotni župan Andrej Fištravec sredi poletnih počitnic sklicati izredno sejo z eno samo točko. Nekateri mestni svetniki so prišli z dopustov in tako zagotovili sklepčnost.

Vendar se kljub temu, da je šlo zgolj za začetek postopkov glede selitve knjižnice v stavbo, ki še niti ni v lasti občine, pač pa se ta za njen odkup ali menjavo nepremičnin z DUTB šele pogaja, na trenutke vroči razpravi ni dalo izogniti.

Prav dejstvi, da dokument sprejemajo za objekt, ki sploh še ni njihov, in da za zdaj ni jasno, od kod bo občina sploh vzela skoraj šest milijonov evrov za njegov odkup, sta svetnike najbolj zmotili. Prav tako danes niso dobili odgovora, kakšni naj bi bili stroški vzdrževanja stavbe, saj mestna uprava verjetno teh izračunov sploh še nima.

Prav tako so nekateri na izredni seji poudarjali, da bi morala Fištravčeva ekipa razložiti tudi načrte glede sedanje lokacije, ter tudi kakšna usoda bi po izselitvi knjižnice čakala Rotovški trg, da ta ne bi ostal še en zapuščen in propadli objekt v mestnem središču.

Po besedah vodje projektne pisarne Tea Pajnika tja načrtujejo seliti vse doslej dislocirane občinske urade in službe, v stari stavbi pa so predvideni prostori za izvajanje kulturnih dejavnosti. Objekte, ki bi ostali prazni, bi lahko prodali, sam Rotovž, ki ima status degradiranega območja, pa bi lahko obnovili s pomočjo CTN-sredstev, je še dodal.

Na izredni seji so na predlog Melite Petelin ustanovili tudi komisijo, sestavljeno iz predstavnikov mestne uprave, mestnega sveta in stroke, ki bo bdela nad postopkom nakupa stavbe in pozneje tudi prevzela vlogo pogajalske skupine v dogovorih z DUTB. S strani mestnega sveta je bil poleg Petelinove v komisijo imenovan še Stojan Auer.

Niso pa svetniki podprli predloga SMC, da bi mestni upravi naložili, naj se o lastništvu stavbe dogovori do konca oktobra, v nasprotnem primeru pa se znova loti razmisleka o ureditvi Rotovškega trga in knjižnice v sedanjih prostorih. Po besedah direktorja Mestne uprave Simona Štrancarja bi lahko takšna odločitev povzročila težave v pogajanjih z DUTB.

Po sprejetju dokumenta, ki naj bi dal signal za resnost namere Maribora tudi vladi, pa mestno upravo že kmalu čaka veliko težje prepričevanje mestnega sveta v sprejem rebalans proračuna, v katerem bodo morali za projekt zagotoviti nekaj milijonov evrov.

Štrancar, ki je še dodal, da je MOM trenutno edini interesent za stavbo in da že imajo zavezujočo ponudbo s strani DUTB, je predlog rebalansa napovedal za september, svetnikom pa je tudi obljubil, da jim bodo pred odločanjem omogočili tudi ogled prostorov stavbe.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar