Slovenske knjižnice so se prilagodile razmeram koronavirusa

Vir: Pixabay

Slovenske splošne knjižnice so se prilagodile razmeram, ki jih je povzročil koronavirus.

Izposojeno gradivo mora ob vrnitvi v karanteni odležati tri dni ali pa ga očistijo in dajo v 24-urno karanteno. Čitalnice ostajajo zaprte, a ponekod periodični tisk izposojajo na dom. Ob upoštevanju omejitev NIJZ knjižnice ponujajo tudi druge storitve.

Kot je za STA pojasnila predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen, knjižnice v tridnevno karanteno dajo tisto gradivo, ki je manj iskano, pri bolj iskanem se odločajo za čiščenje in 24-urno karanteno, nato gradivo vrnejo na police. Čitalnice so zaprte in tako bo verjetno še nekaj časa. Revije in časopise v manjših knjižnicah izposojajo tudi na dom, ob vrnitvi pa sledi podoben postopek kot pri knjižničnem gradivu.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) trenutno po njenih besedah ne pripravlja novih navodil, a tudi sami ne pritiskajo nanj, bodo pa aktivnejši konec avgusta, saj se bodo s septembrom v knjižnice vrnili šolarji.

Ob tem je poudarila, da je uporaba splošnih knjižnic ne glede na posebne razmere, ki jih je povzročil novi koronavirus, optimalna v primerjavi z drugimi področji kulture. Na podlagi podatkov nekaterih knjižnic je obisk – največkrat zaradi izposoje ali vračila gradiva – v knjižnicah v mesecih maj, junij in julij primerljiv z lanskim obiskom v tem obdobju. Je pa nekoliko nižja izposoja gradiva in znaša od okoli 60 do 75 odstotkov lanske izposoje, kar gre predvsem na račun maja, ko so uporabniki gradivo predvsem vračali.

Splošne knjižnice so po zaprtju v sklopu ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa ponovno vrata odprle 4. maja. Tako kot vse druge dejavnosti in področja so se po besedah Vesne Horžen v maju, juniju in juliju srečale s pokoronsko drugačnostjo svojega delovanja ter vedenja in potreb svojih uporabnikov. Ti so najprej izrazili veselje ob ponovnem odprtju, potem pa je zaradi različnih omejitev, ki jih knjižnice upoštevajo po navodilih NIJZ, začetno navdušenje nekoliko usahnilo.

Kot je še povedala, knjižnice ob upoštevanju omejitev NIJZ kljub temu ponujajo veliko domiselnih storitev, ki spodbujajo branje: bralne značke za otroke in odrasle, bralne sezname in bralna presenečenja, nekatere, ki imajo to možnost, organizirajo prireditve na prostem, kvize in razstave, virtualne literarne dogodke, srečanja bralnih klubov, poleg tega z gradivom oskrbujejo kopališča in druge turistične točke.

Še vedno je v veljavi tudi ukrep, ki zaradi možnega prenosa novega koronavirusa prepoveduje ponudbo časopisov in revij po gostinskih, frizerskih in drugih lokalih. Kot je pojasnil vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin, ga lahko prekliče vlada, ki pa je trenutno na počitnicah.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar