Mestni svet Alanu Percu potrdil nov mandat

Mariborski mestni svet je danes kljub nekaterim pomislekom potrdil nov mandat direktorju javnega podjetja Energetika Maribor Alanu Percu, ki je bil sicer edini kandidat, ki se je prijavil na razpis. Pred dvigom roke zanj so zahtevali pojasnila glede sporne zaposlitve sestre podžupana Saše Pelka.

izredna seja mom (2)

Perc je priznal, da je bil podžupan tisti, ki ga je na začetku tega leta seznanil z Majo Pelko, a da se je ta izkazala s svojimi znanji in sposobnostmi. “Ko smo bili soočeni z neprijetnim dejstvom, da je ena od naših sodelavk zbolela, smo nujno potrebovali nadomestilo in takrat smo se spomnili tudi nanjo,” je povedal.

Župan Andrej Fištravec je dodal, da gre za zaposlitev za določen čas in da je postopek izbire tekel po običajnih postopkih. Temu je pritrdil tudi Perc, ki bo nov mandat začel 24. februarja 2017.

Mestni svetnik Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer je bil kritičen tudi do poslovanja Energetike Maribor. Podjetje po besedah Perca posluje vsako leto boljše. Na očitke, da se izčrpava matično družbo in dobičke prenaša na hčerinska podjetja, pa je odgovoril, da hčerinska podjetja ustvarjajo dobiček, ki pa ga res ne prenašajo na matično družbo, med drugim zaradi lažjega izvajanja investicij.

Mestni svetniki so danes tudi potrdili letni program športa v Mestni občini Maribor ter nekatere spremembe pravilnika o sofinanciranju tega programa. Po besedah vodje občinskega urada za šport Gregorja Žmaka bo Maribor prihodnje leto gostil vrsto velikih tekmovanj, kar pomeni nadaljnjo krepitev športnega turizma, ki predstavlja že polovico vseh turističnih nočitev v mestu.

Prihodnje leto bodo s pomočjo sredstev Fundacije za šport med drugim končali obnovo atletske steze Poljane in nogometnega igrišča v Športnem parku Tabor, kopališče Tam bi radi preuredili za namene rugbyja, obnovili bi fitnes v dvorani Tabor in energetsko sanirali pokrito kopališče Pristan. Glede nadaljevanje obnove stadiona Ljudski vrt se po besedah župana dogovarjajo za sodelovanje Nogometnega kluba Maribor, novi najemnik Koloseja Maribor pa naj bi načrtoval plavajoči bazen na Dravi.

Mestni svetniki so se strinjali, da se mestu splača vlagati v razvoj športne infrastrukture, saj se to vrača v obliki povečanega turističnega obiska in razvoja drugih panog. Možnosti za razvoj tega področja med drugim vidijo v sredstvih iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN), glede katerih trenutno potekajo številne razprave v mestu, predvsem v povezavi z obnovo Mariborske knjižnice.

O projektih, s katerimi bo Maribor dejansko kandidiral za sredstva CTN, danes niso odločali, čeprav so svetniki SMC in LPR poskušali to uvrstiti na dnevni red. Župan je pojasnil, da na državni ravni še potekajo dogovori o pogojih črpanja teh sredstev, zato bi bilo morebitno določanje prioritetnih projektov v tem trenutku preuranjeno. “V tem trenutku v Mariboru ničesar ne zamujamo,” je poudaril.

Ko so določili datum razprave o tem, sta SMC in LPR predlog umaknili. Tako je razprava o projektih, ki jih bo mesto poskušalo uresničiti s sredstvi CTN, predvidena za izredno sejo, ki bo predvidoma 19. januarja.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar