Mariborski svetniki dosegli sklic izredne seje glede selitve knjižnice

Andrej Fištravec se umika iz aktivne mestne politike, njegova svetniška skupina je postala Klub samostojnih svetnikov.

Mariborski mestni svetniki so dosegli, da je župan Andrej Fištravec sklical izredno sejo na temo selitve osrednje enote Mariborske knjižnice v bivšo stavbo Probanke na Trgu Leona Štuklja, saj na dopisni seji niso oddali zadostnega števila glasov, da bi bili sklepčni. O zadevi bodo zato odločali na izredni seji ta ponedeljek, 31. julija.

Na dopisni seji, ki se je zaključila danes dopoldne, je projektno dokumentacijo za selitev knjižnice z Rotovškega trga v Probanko podprlo 19 mestnih svetnikov, trije so bili proti, ostali niso oddali svojega glasu. Seja je bila zato nesklepčna, glasovanje pa neveljavno.

Da se bo to zgodilo, je bilo pričakovati, saj so se številni mestni svetniki pritožili zaradi odločanja o tej tematiki na daljavo. “S knjižnico ne moremo ‘opraviti’ na dopisni seji,” je v javnem pismu opozorila samostojna svetnica Melita Petelin.  “Kultura v mestu, ki je bilo kulturna prestolnica Evrope, si zasluži vsaj obravnavo na redni ali izredni seji,” so sporočili iz mariborske SD. “Enkrat je to politiko postavljanja pred izvršena dejstva treba prekiniti,” je dejalmestni svetnik SMC Damir Orehovec.

Županu tako ni preostalo drugega, kot da skliče izredno sejo, “s čimer bodo vsi, ki menijo, da je treba o tem razpravljati, dobili priložnost za razpravo”, je dodal.

Na seji bodo sprejemali dokument identifikacije investicijskega projekta za umestitev Mariborske knjižnice v bivšo stavbo Probanke, kar je po navedbah vodstva občine podlaga za spremembo vladnega sklepa, s katerim je ta lani obljubila, da bo za reševanje prostorske stiske Mariborske knjižnice prispevala 2,7 milijona evrov. A je to vezala na ohranitev knjižnice na Rotovškem trgu, zdaj pa bi bilo treba spremeniti vladni sklep tako, da je mogoče ta sredstva dobiti tudi za njeno selitev na drugo lokacijo.

Slednje je namreč po navedbah županstva lažje uresničljivo in cenejše, kot obnova sedanje stavbe na Rotovškem trgu. Po najnovejšem predlogu občine bi knjižnico preselili v nekdanjo Probanko, ki je trenutno v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

“Mislim, da nima smisla vztrajati pri dražjem in bolj tveganem projektu. Že če bi imeli dovolj denarja, ne vemo, v kolikšnem času bi realizirali projekt na Rotovškem trgu glede na okoliščine. Na drugi strani pa imamo stavbo, ki stoji, kjer ni potrebnih nobenih zunanjih posegov, ampak se preprosto gre noter, naredi par prilagoditev in v letu in pol je lahko v njej že knjižnica,” je pojasnil Fištravec.

Vir: Lokalec.si

 

Oddaj komentar