Mariborski poslanci zaskrbljeni nad Štajersko vardo

Potem ko so minuli konec tedna na družbenih omrežjih zakrožili posnetki urjenja zamaskirane skupine moških, je javnost pa je razburilo dejstvo, da so bili nekateri izmed njih oboroženi s puškami in sekirami. Izkazalo se je, da skupino vodi nekdanji predsedniški kandidat Andrej Šiško, kar je tudi potrdil. Zatrdil pa je, da ne gre za paravojaško enoto, pač pa “prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske” z imenom Štajerska varda. Preverili smo kako to situacijo komentirajo mariborski poslanci.

Vprašanja so prejeli vsi, ki so svoj mandat dobili na zaupanje Mariborčanov: Lidija Divjak Mirnik (Lista Marjana Šarca – LMŠ), Franc Trček (Levica), Andrej Rajh (Stranka Alenke Bratušek – SAB), Dejan Kaloh (Slovenska demokratska stranka – SDS) in Branislav Rajić (Stranka modernega centra – SMC), ki se na vprašanja še ni odzval. 

Objavljamo njihove komentarje.

Lidija Divjak Mirnik (Lista Marjana Šarca – LMŠ) : “Glede na to, da gre za zagovarjanje posamezne ideje skupine ljudi, ki poziva k nasilju proti določenim skupinam, to ostro obsojam. Ob zadnjih dogodkih v poslanski skupini Stranka LMŠ pozivamo vse pristojne institucije, da nemudoma opravijo svojo nalogo in preverijo resničnost navedb medijev ter posameznikov in glede na ugotovljeno tudi ukrepajo. V Sloveniji se seveda počutim varno in sem tudi mnenja, da smo v medijih dostikrat priča nepotrebnemu vzbujanju strahu. Migranti sami po sebi ne predstavljajo nevarnosti.”

Franc Trček (Levica): “Za časa mojega triletnega članstva v KNOVS v mandatu 2014 – 2018 sem dokaj redno spraševal o tovrstnem radikalizmu, ob prizanesljivem muzanju večin preostale osmerice iz sestave KNOVS, ter dobival zagotovila Policije in SOVA, da je vse pod kontrolo. Da temu ni tako, je več kot očitno. Tovrstne paramilitarije pa je potrebno obravnavati v skladu z obstoječim KZ, ne pa, da jim mediji neodgovorno delate brezplačno reklamo.  Če kaj, je ta zgodba še dodaten dokaz, da Slovenija nujno potrebuje resno reformo varnostno-(proti)obveščevalnega področja, ne pa ministre in predsednika vlade (Miro Cerar), ki se kar požvižga na dejstvo, da SOVA štrajka in predsednika republike, ki ne bo bral SOVA poročil, tudi urgentnih, kar je pokazala t.i.” Iranska preiskovalka”.

Dejan Kaloh (Slovenska demokratska stranka – SDS): Sem zelo zaskrbljen nad takimi pojavi, še zlasti, ker ta oborožena skupina domnevno prihaja iz štajerskega konca. Slike moških oboroženih s kalašnikovkami in sekirami so mi vzbujale neprijetne občutke. Takšne skupine so v nasprotju s pravnim redom Republike Slovenije in verjamem, da bodo pristojni organi ustrezno ukrepali. Menim, da slovenska policija in vojska zagotavljata v naši državi ustrezen red in mir ter varnost in nadzor na mejah, zato so takšne skupine povsem nepotrebne in kot že rečeno – ustavno nedopustne. Nevarnost za našo državo predstavljajo tako takšne oborožene skupine kot tudi masovne nezakonite migracije, ki jih v naši državi leta 2015 nismo obvladovali. Pritisk ilegalnih migrantov na naše meje pa se znova povečuje in tukaj bomo morali biti pri varovanju naših meja bolj rigorozni, dosledno zavezani schengenskemu režimu in temeljito varnostno preveriti prav vsakega nezakonitega migranta, ki ostane v Sloveniji.”

V imenu Andreja Rajha pa je odgovoril PR Stranke Alenke Bratušek: “Slovenija je varna država. Državljani imamo po ustavi oblast in smo se odločili, da bosta v našem imenu za javni red in varnost v naši državi skrbeli policija in vojska, kar tudi učinkovito počneta. V Stranki Alenke Bratušek zato obsojamo ustanavljanje oboroženih skupin. Pričakujemo, da bodo pristojni državni organi še naprej zagotavljali varnost vsem prebivalcem Slovenije in že v kali zatrli take skupine. Slovenija je varna država in ne smemo dopustiti, da bi samooklicani odrešeniki z orožjem in grožnjami to spremenili.”

 

Oddaj komentar