Socialno ogroženi bi od Mestne občine Maribor dobili 15 evrov “energetskega vavčerja”

Mateja Cekič, vodja Urada za finance MO Maribor, je na predstavitvi tem jutrišnje seje mestnih svetnikov Mestne občine Maribor pojasnila predlog občine o energetskih vavčerjih.

Mariborski župan Saša Arsenovič je dejal, da bodo našli pot do socialno ogroženih, do upokojencev, staršev samohranilcev, ki so socialno ogroženi. Rekel je, da si želijo doseči čim več tistih, ki so pomoči potrebni, in da bodo sodelovali tako z rdečim križem kot tudi s centrom za socialno delo. Govora je o 15 evrih, ki bi jih dobile posamezne osebe. Gre za plačnike energentov.

Mateja Cekič je povedala, da ne gre za pravo obliko energetskih vavčerjev, ampak za obliko pomoči. Na vprašanje, ali bo mestna občina iskala socialno ogrožene občane ali pa se bodo ti morali sami kam prijaviti, pa je odgovorila, da bodo sestavili humanitarno komisijo in da se bodo občani lahko za pomoč prijavili na karitas, rdeči križ in center za socialno delo. Gre za občane, ki se bodo izkazali s potrdili, da so socialno ogroženi. Te organizacije bodo njihove prijave dale humanitarni komisiji, ki jih bo pregledala in preverila, ali izpolnjujejo pogoje in da se vloge ne podvajajo. Povedala je še, da bodo tudi sami na terenu vzpostavili kontakt s socialno ogroženimi občani.

Na grobo so še ocenili, koliko bi občino to stalo. Cekičeva je dejala, da ocenjujejo, da se bo javilo okrog 12 tisoč upravičencev, tem bi dali 15 evrov, ocenjen skupen znesek je 180.000 evrov.

Oddaj komentar