Klinika za pediatrijo UKC Maribor z donacijo do novega respiratorja

Klinika za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor bo z donacijo družbe Lek dobila nov respirator, ki je ključnega pomena pri zdravljenju najmlajših bolnikov. Na družbo se je s prošnjo za pomoč obrnila mamica enega od otrok, ki se je zdravil v tej bolnišnici.

“S takšnim aparatom bi bil moj otrok lahko tu še bolje oskrbovan. Verjamem, da se bodo pediatri zelo trudili, da ga bodo koristno uporabili. Želim pa si, da bi ga morali čim manjkrat uporabiti,” je ob predaji simbolnega čeka v vrednosti 50.000 evrov vodstvu kliničnega centra s strani vodstva Leka povedala Manja Gašpar.

Za pismo farmacevtski družbi, ki je del skupine Novartis, se je odločila, ko je izvedela, da klinični center sam nima denarja za takšno napravo, v akciji zbiranja sredstev zanjo pa je uspel zbrati manj kot 3000 evrov. Lek se je po besedah predsednika uprave družbe in predsednika Novartisa v Sloveniji Roberta Ljolja odločil, da prisluhne prošnji, saj “verjame, da si vsi bolniki zaslužijo dostop do kakovostnega zdravljenja”.

Na mariborski kliniki za pediatrijo letno zdravijo okoli 90 otrok z boleznimi pljuč, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje z respiratorjem. Nov otroški ventilator z vgrajeno najnovejšo tehnologijo za nadzor stanja pljuč bo po napovedih omogočil nepretrgano spremljanje stanja pljuč hudo bolnih otrok in takojšnje ukrepanje brez dodatnega škodljivega vpliva na njihovo zdravje, kar do zdaj v Sloveniji še ni bilo možno in bo velik doprinos k zdravljenju najmlajših bolnikov.

Kot je pojasnila vodja enote za pediatrično intenzivno nego in terapijo klinike za pediatrijo Andreja Štelcar, je s takšno napravo potrebnih bistveno manj rentgenskih slikanj, kar pomeni, da so otroci manj izpostavljeni sevanju. Namenjen je predvsem nedonošenčkom in bolnim novorojenčkom, ki potrebujejo dihalno podporo.

V UKC Maribor pričakujejo, da bo dal respirator nov zagon tudi znanstveno-raziskovalnemu delu v enoti za intenzivno nego in terapijo otrok, kjer bo v uporabi. Dobili naj bi ga v prihodnjih mesecih. “Aparat je za nas neprecenljive vrednosti in je bil na vrhu naših prioritet na področju naprave opreme,” je povedal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

Ponovil je, da imajo v UKC Maribor več kot 85 odstotkov opreme iztrošene, denarja v ta namen pa zelo malo. “Najnujnejših potreb, torej kar bi bilo treba nabaviti najkasneje v nekaj mesecih, je za več kot 20 milijonov evrov, imeli pa bomo približno dva milijona evrov. Niti deset odstotkov potreb, ki so označene s stopnjo nujnosti ena, torej ne bomo mogli realizirati s sredstvi, ki so na razpolago v kliničnem centru,” je povedal.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar