Brezposelnost junija malenkost upadla

Stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji je junija, ko se je nadaljevalo sproščanje ukrepov, uvedenih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, znašala 9,2 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot maja, je danes objavil Zavod RS za zaposlovanje. Februarja, pred izbruhom epidemije covida-19, je bila brezposelnost 7,9-odstotna.

Po podatkih zavoda je bila registrirana brezposelnost med moškimi junija 8,4-odstotna, med ženskami pa precej višja, 10,2-odstotna. Dolgotrajna brezposelnost, ki zajema tiste, ki so v evidenci brezposelnih neprekinjeno več kot eno leto, je bila tako kot maja 3,9-odstotna, zelo dolgotrajna brezposelnost, ki razkriva podatke o več kot dve leti neprekinjeno brezposelnih, pa je ostala pri 2,5 odstotka.

Geografsko je bila stopnja brezposelnosti junija najvišja v območni službi zavoda Murska Sobota (12,9 odstotka), 10 odstotkov pa je presegla še v območnih službah Maribor (11,3 odstotka), Sevnica (10,4 odstotka) in Celje (10,3 odstotka). Najnižjo stopnjo brezposelnosti so medtem beležili v območnih službah Nova Gorica (6,7 odstotka), Kranj (7,1 odstotka) in Novo mesto (osem odstotkov).

Med regijami se je najslabše odrezala pomurska (12,9 odstotka), najboljše pa goriška (6,7 odstotka). Med občinami je bilo stanje znova najslabše v Rogaševcih, kjer so zabeležili 20,9-odstotno brezposelnost.

Stopnja registrirane brezposelnosti je izračunana in prikazana glede na stalno prebivališče delovno aktivnih prebivalcev in registriranih brezposelnih.

Konec junija je bilo po podatkih državnega statističnega urada v Sloveniji registriranih 89.377 brezposelnih, kar je 1,1 odstotka manj kot maja in 26,3 odstotka več kot junija lani. Julija se število praktično ni spremenilo oziroma je na mesečni ravni poraslo za 20 oseb, na letni pa za 17.547 oseb oziroma 24,4 odstotka na 89.397 oseb.

Država je sicer za zaščito trga dela ob epidemiji covida-19 sprejela več ukrepov, med drugim subvencioniranje čakanja na delo, ki bo delodajalcem po četrtem protikoronskem zakonu na voljo vsaj do konca avgusta, in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki ga lahko podjetja izkoristijo do konca letošnjega leta.
Vir: Lokale.si

Oddaj komentar